Oppositionens leder Lars Løkke er næsten usynlig i medierne. Kun De Konservatives Lars Barfoed og Anders Samuelsen fra Liberal Alliance er mindre synlige end Venstreformanden.

I hele 85 dage i løbet af fire måneder har Venstres formand Lars Løkke ikke sagt noget som helst i medierne. Faktisk siger han kun noget to gange om ugen. Det gør ham til den tredje mindst citerede partileder.

Det viser en analyse, som Ugebrevet A4 har lavet af Venstres første år i opposition. Den tegner et billede af en detroniseret statsminister, som nok er passiv, men som måske også sidder i sit skjul og pønser på en helt bevidst strategi for at generobre nøglerne til statsministeriet.





For hvorfor siger Løkke ikke noget? Har han pludselig ikke noget at bidrage med til den politiske debat længere?

Ugebrevet A4 har både set på Lars Løkke Rasmussens udtalelser til medierne igennem de seneste fire måneder, gennemgået antallet af spørgsmål, han har stillet i Folketinget og hans andel af spørgsmål til ministrene og endelig Venstres vilje til at stemme for den fremlagte lovgivning. Derudover har A4 set på, hvor ofte han optræder i artikler på infomedia.

Og resultatet er slående:

Analysen viser, at Lars Løkke Rasmussen har haft 85 helt tavse dage i løbet af de fire måneder – som dog også løber henover Folketingets sommerferie. Og der er hele uger, hvor Lars Løkke Rasmussen ikke udtaler sig.

Til gengæld har han fire særligt aktive dage omkring blandt andet Grundlovsdag, forhandlingerne om skatteaftalen og fremlæggelsen af Venstres forslag til en finanslov. Kun Anders Samuelsen har haft færre travle dage i den undersøgte periode.

Men der er ingen grund til at tro, at Venstres leder pludselig er blevet stum eller har mistet sin gennemslagskraft. Flere af de eksperter, som Ugebrevet A4 har talt med mener nemlig, at Løkkes fravær fra den offentlige debat er helt bevist.

- Lars Løkke har ikke haft travlt med at være en markant frontfigur, som tegner oppositionen. Men forklaringen er åbenlys: Når regeringen konstant står og graver grøfter for sig selv, er der ingen grund til at blande sig i det, siger kommunikationsrådgiver og direktør for bureauet Operate, Per Rystrøm til Ugebrevet.

Professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet Christoffer Green-Pedersen mener, Løkkes tavshed er led i en helt bevidst strategi.

- Der kan ligge en strategi om at holde ham lidt i baggrunden og lade nogle andre tage de løbende sager med regeringen. Det får ham til at fremstå mere statsmandsagtig, og på den måde får han også større gennemslagskraft, når han siger noget, siger Christoffer Green-Pedersen.

Lektor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet Michael Baggesen Klitgaard er på samme spor:

- Som det ser ud for mig, handler det om at beskytte sin statsministerkandidat, så han ikke bliver fedtet ind i alle mulige og umulige sager, siger han til A4.

- Som oppositionsleder handler det i et vist omfang om at holde krudtet tørt. Man skal ikke involvere sig i alt. Hvis man kun intervenerer i de sager, hvor der er mulighed for at komme i clinch med statsministeren, siger det noget om, hvilket niveau man engagerer sig på, siger Michael Baggesen Klitgaard.