Poul Schlüter er stjernen, når fire forhenværende og en nuværende statsministre mødes i ny dokumentarserie for at tale om, hvordan det er at bestride jobbet.

Hvorfor blev det lige os, spørger Helle Thorning-Schmidt, da Danmarks fem nulevende statsministre har sat sig til rette i den hvide sofagruppen på Marienborg og samtalen kommer ind på, hvorfor det lige netop blev dem, der fik jobbet.

»Der var ikke nogen andre,« kommer det kvikt fra den aldrende Poul Schlüter.

Han er den ubestridte stjerne i dokumentarserien Statsministrerne, som DR viser første afsnit af i aften. Som den længst siddende statsminister siden Stauning og levende konservative legende er Schlüter selskabets nestor. Stadig god for en mindeværdig anekdote og den præcise one-liner han mestrede så fint i 1980'erne.

Det er efter hårdt arbejde lykkes DR at samle de fem til en række samtaler om ansvarets åg og de store beslutninger. De er der alle sammen: Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen.

Og naturligvis ikke mindst Poul Schlüter, som det har været lidt af en bedrift at få til at stille op. Allerede for syv-otte år siden trak han sig bort fra rampelyset. Kræfterne var brugt op.

»Problemet var at få alle fem til at sige ja. Det var ikke nemt, og det tog et år,« siger Anne Sofie Kragh, der sammen med Michael Dyrby har tilrettelagt dokumentarserien.

Poul Schlüters medvirken gav ikke sig selv.

»Han er blevet 88 år, så jeg var naturligvis lidt bekymret for, om han kunne holde til det og blev for isoleret i sofagruppen, mens de andre snakkede. Mine bekymringer viste sig heldigvis at være fuldstændig ubegrundede,« siger Anne Sofie Kragh.

Lars Løkke Rasmussen gik i gymnasiet, da Schlüter regerede. Anders Fogh Rasmussen var juniorminister i hans sidste regering, og Poul Nyrup Rasmussen indrømmer i programmet, at han lærte meget af den måde Schlüter ledte sine regeringer på.

Typisk for Poul Schlüter forklarer han, at han blev statsminister ved et tilfælde.

»Jeg havde jo været politisk aktiv siden jeg var 14-15 år. Men jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle være statsminister,« siger han og begrunder det med, at hans parti ikke havde haft statsministerposten en eneste gang siden systemskiftet i 1901.

Men i august 1982 smed socialdemokraten Anker Jørgensen håndklædet i ringen. Den radikale kongemager Niels Helveg Petersen pegede på Schlüter, og det blev indledningen til 10 års konservativt styre.

På sin første arbejdsdag bad han sin ministerchauffør afhente ham kl. 8. Men han var allerede klar kl. 7 og gik ned og tog bussen til Statsministeriet for at komme hurtigt i gang med arbejdet.

Alle spåede ham en kort regeringsperiode. »Han holder ikke året ud,« sagde socialdemokraterne dengang.

»Jeg kan huske, at du engang sagde, at din store ambition var bare at blive siddende til 1983,« bemærker Anders Fogh Rasmussen.

»For så ville der stå regeringen Schlüter 1982-83,« fortsætter han.

»Det lød da altid af noget,« siger Poul Schlüter.

Optagelserne til serien fandt sted over to strålende sommerdage i maj. Måske de to varmeste dage i denne sommer. I respekt for, at Schlüter på sine ældre dage er et udpræget B-menneske, havde holdet tilrettelagt optagelserne til at begynde sent. Men han var klar fra morgenstunden, og Anne Sofie Kragh er sikker på, at han nød timerne sammen med sine fire efterfølgere.

»Jeg ved, at han var glad for at være med og at det havde været en stor oplevelse for ham,« siger hun.

Stemningen var overraskende god, når man tager i betragtning at, at de stadig er politiske modstandere. Man kunne frygte, at de ville vogte over deres eftermæle og mundhugges. Sådan gik det slet ikke.

»Det har glædet mig at opleve den respekt de har for hinanden. I de her tider, hvor folk taler så grimt til hinanden på de sociale medier, var det en god oplevelse at høre dem grine sammen og give hinanden credit for deres indsats. De er stadig uenige om meget, for eksempel om Irak-krigen. Men de respekterer hinanden, fordi de ved, hvor svært det er at sidde med beslutningerne. Man får det klare indtryk, at de alle fem, mens de var statsministre, først og fremmest har tænkt på landets bedste, før de har tænkt på deres eget parti og dem selv. Det synes jeg er meget opløftende og aftvinger respekt for dem allesammen,« siger Anne Sofie Kragh.

I det afsnit, der vises i aften, er Helle Thorning-Schmidt og Anders Fogh Rasmussen lodret uenige om, der hviler et særligt hårdt pres på en kvindelig statsminister. I kommende afsnit deler synet på Irak-krigen vandene.