Lyt til artiklen

Mette Frederiksen lover mere, end hun kan holde. Lad os forklare hvorfor. Se videoerne her på siden.

Dengang hun var i opposition og Socialdemokraternes socialordfører, satte Lars Løkke Rasmussen-regeringen loft på børnechecken. Et tiltag, der langt fra faldt i Mette Frederiksens smag. Tværtimod.
Så bare 13 dage før folketingsvalget i september afgav hun et løfte:

- Det er blevet vanskeligere at være almindelig børnefamilie i Danmark under VKO-styret.

Forringelsen af børnechecken rammer rigtig mange børnefamilier, og det sørgelige er, at den også rammer socialt skævt, så familier, der i forvejen har det hårdt, får det endnu sværere. Det vil vi ikke være med til, og derfor vil vi rulle besparelsen tilbage efter valget, hvis vi kommer i regering, sagde Mette Frederiksen den 2. september i en pressemeddelelse på Socialdemokraterne.dk.

Nu er Mette Frederiksen og Socialdemokraterne i regering. Hun er godt nok beskæftigelsesminister, og børnechecken er ikke længere hendes område, men nu må det årlige loft på 35.000 kroner blive fjernet. Nu kan børnefamilierne ånde lettet op. Eller kan de?

B.T. har nedsat Løftepatruljen, der skal gå regeringens valgløfter efter i sømmene. Og Løftepatruljen  har ledt i regeringsgrundlaget, som blev offentliggjort tidligere på ugen. Vi har ledt i de 76 sider, der fortæller, hvilken politik regeringen vil føre. Men hvor står det, at de vil fjerne loftet på børnechecken? Vi har ledt og ledt, men vi kan ikke finde siden, de linjer, de bogstaver, hvor de vil »rulle besparelsen tilbage«. Faktisk kan vi slet ikke finde børnechecken.

Her konfronteres Mette FrederiksenMen det kan jo bare være os, der ikke har læst de 76 sider grundigt nok, så vi tog på Christiansborg for at få hjælp fra Mette Frederiksen selv.

Kan du ikke forklare mig, hvor i regeringsgrundlaget fjernelsen af loftet står?

- Vi var imod de elementer i Genopretningspakken, der blandt andet omhandler det. Man må bare sige, at dansk økonomi er i en rigtig svær situation. Et af målene er selvfølgelig at forbedre de økonomiske forhold for børnefamilierne, men vi har ikke råd til at gøre det hele på én gang.

Har I ikke lovet lige rigeligt så?

- Nej, jeg synes, der er forskel på at sige, at der er noget, man gerne vil, til når man så er i regering, hvor man også skal have pengene til at nå sammen.

Det vil sige, at vi fortsat skal regne med et loft på børnechecken?

Her går Mette Frederiksen. Hun har fået nok. Hun ignorerer os og går uden at svare på vores spørgsmål.

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, vil gerne hjælpe med at forklare, hvor fjernelsen af loftet på børnechecken er blevet af i regeringsgrundlaget.

- Nu har jeg læst det igennem et par gange, og uanset hvilken side jeg slår op på, så er det der ikke. Det er jo fjernet som politisk løfte, på trods af at nogle af familierne sagde, at det var grund til, at de skiftede fra for eksempel Venstre til Socialdemokraterne. Og nu er det væk, siger han.

Heller ikke den nye skatteminister, SFeren Thor Möger Pedersersen, som har børnepengene under sit ministerium, kan finde det.

- Det står ikke på nogen sider, at vi vil sørge for at børnepengene består, erkender skatteministeren.

SF satte ellers underskrift på løftet for et år siden, da de i partiernes fælles handleplan ’Opgør med fattigdom’ skrev om børnechecken:

- Efter et regeringsskifte bliver besparelserne rullet tilbage, skrev S og SF i den fælles handleplan ’Opgør med fattigdom’.

Men ikke alle vælgere var overbevidst. B.T. har fået en henvendelse fra en læser, der lige inden valget skrev til Socialdemokraterne og spurgte, om de ville fjerne loftet på børnechecken, hvis de kom til magten. Det lovede partiet.

Skatteminister Thor Möger Pedersen forsøger at berolige B.T.s læser.

- Han kan være helt rolig om, at vi ikke har glemt, at de står i en svær situation, og vi vil gøre alt, vi kan, for at forbedre vilkårene, men på en ansvarlig og fuldt finansieret måde.

Så I kommer til at fjerne loftet på børnechecken?

- Nej, vi kommer til at arbejde for børnefamiliernes vilkår, og det vil være en del af finanslovsforhandlingerne, om vi kan sikre en ansvarlig finansiering til at fjerne loftet.

Nej, det er ikke kun B.T.s løftepatrulje, der ikke kan finde børnechecken i regeringsgrundlaget. Den er væk.

Her konfronterer B.T. Skatteministeren