Første måling efter valget giver blå blok flest danske stemme.
Første måling efter valget giver blå blok flest danske stemme. Foto: Dennis Lehmann

Første måling efter valget giver blå blok flest danske stemmer, men Thorning har fortsat 90 mandater bag sig.

Hvis valgkampen havde varet 10 dage længere, ville folketingsvalget have udviklet sig til en regulær valggyser.

Den første meningsmåling efter valget foretaget af Voxmeter for Ritzaus Bureau viser, at blå blok med fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen rent faktisk ville overhale den røde blok, hvis danskerne skulle til stemmeurnerne igen.

Den blå blok ville få 50,1 procent af de danske stemmer og 88 mandater mod rød bloks 87 mandater, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Men med de fire mandater fra Grønland og Færøerne, der fordeler sig med tre røde og kun et blåt, så ville Helle Thorning-Schmidt og rød blok alligevel på et hængende hår snige sig op på de nødvendige 90 mandater for at kunne mønstre et flertal.

VILLE DU STEMME ANDERLEDES I DAG END DU GJORDE VED VALGET? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Det er især en markant fremgang til Venstre på over to procentpoint og fire mandater i forhold til valgresultatet, som skaber forskydninger mellem blokkene.

- Jeg er da enormt glad for den opbakning, der er til Venstre. Men der er kun én meningsmåling, der tæller, og det er selve valgdagen, siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

Mens Venstre ser ud til at manifestere sin position som Danmarks største parti, så er der en tilbagegang på ét procentpoint og to mandater for Socialdemokraterne og Helle Thorning, som må kigge langt efter en positiv statsminister-effekt hos vælgerne.

Tilbagegangen er dog ikke noget, der skaber bekymring hos gruppeformand Carsten Hansen (S):

- Jeg glæder mig over, at det lykkedes for os at vinde regeringsmagten, og det ser den her måling jo også ud til, når man tæller de nordatlantiske mandater med, siger han.

Meningsmålingen forstærker på flere punkter tendensen fra valgkampens sidste dage.

I den røde blok går både Socialdemokraterne og SF tilbage i forhold til valgresultatet, mens Enhedslisten fortsætter fremgangen.

I den blå blok er der flere dårlige nyheder til De Konservative, som oven på et katastrofalt valgresultat går yderligere tilbage, mens også Dansk Folkeparti mister stemmer.

Ville du stemme anderledes i dag end du gjorde ved folketingsvalget 15. september?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. onsdag

/ritzau/
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.