Valget kan afgøres af de mange danskere, som er i tvivl, mener lektor Rune Stubager, fra Aarhus Universitet

Selv om Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, står til en storsejr i Voxmeters meningsmåling for Ritzaus Bureau, skal hun ikke glæde sig for tidligt.

Valget kan afgøres af tvivlerne. Knap hver fjerde vælger - 23,4 procent - har ikke afgjort, hvor de vil sætte deres kryds.

Det siger lektor ph.d. Rune Stubager fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Det er mange stemme, og det er svært at sige, hvordan det vil gå. Men der er lidt bevægelse - når man spørger, hvem der skal være statsminister, er der støtte til Lars Løkke, så der ligger et blåt reservoir i disse tvivlere, siger Rune Stubager.

Nogle tvivlere krydser ikke blokgrænsen, men er usikre på, om de skal stemme på S eller SF, mens andre skal vælge mellem V og Liberal Alliance.

- Det kan ændre sig, hvis vælgerne ligesom i 1982 bliver så krisebevidste, at de er alvorligt bekymrede for deres fremtid, påpeger Rune Stubager.

- Kampen står for øjeblikket om, hvis plan virker og er mest troværdig. Dér er tvivlerne helt centrale, siger Rune Stubager.

Han peger på den centrale rolle for de "blå socialdemokrater" af faglærte arbejdere, som Venstre vandt ved folketingsvalget i 2001 under daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Siden har Venstre fastholdt dem ved valgene i 2005 og 2007, men et farvel til efterlønnen kan gøre udslaget for den røde blok i år, mener Rune Stubager.

- Det er en meget vigtig gruppe. Jeg tror ikke, at de er særligt interesserede i at afskaffe efterlønnen. Hos Venstre og Dansk Folkeparti har de været interesseret i at bevare velfærdsstaten samt en stram udlændingepolitik, siger han.

/ritzau/