Derfor bliver Lars Løkke Rasmussen hårdt ramt af ny bilagssag

Venstre jagter en intern kilde. En spion, der har lækket Lars Løkke Rasmussens bilag fra en eksklusiv tøjbutik på Frederiksberg. Og en spion, der ikke vil partiets formand det godt.

På Venstres gruppemøde tirsdag tog partisekretær Claus Søgaard-Richter ordet og fortalte, at de fortrolige bilag lå i en aflåst skrivebordsskuffe på hans kontor.

Fokus er derfor rettet mod tidligere ansatte i Venstres hovedkontor i Søllerød og samarbejdspartnere, der måtte have kendskab til indkøbsmønstret i Venstre, erfarer BT.

Den dramatiske situation er opstået, efter at Lars Løkke Rasmussen er havnet i en ny bilagssag. Ekstra Bladet kunne i går fortælle, at Venstre har brugt 152.000 kr. på at købe tøj til partiets statsministerkandidat. Tøjet er indkøbt i den ekskluvise butik Zornig på Frederiksberg. Forklaringen er, at han skulle have pænt tøj til særlige lejligheder.

Ordet bilag og navnet Lars Løkke Rasmussen er to ord, der helst ikke skal stå i samme sætning. I hvert fald ikke hvis man er Venstre-mand og gerne vil vinde næste valg.

Skadelig kobling

Uanset hvilke forklaringer, Lars Løkke Rasmussen og Claus Søgaard-Richter kommer med på indkøbet af luksushabitter, skjorter, slips, sko, undertøj og sokker, så er det meget skadeligt for Lars Løkke Rasmussen at blive forbundet med bilag.

Peter Sterup, direktør i PrimeTime Kommunikation og en af landets førende rådgivere i krisehåndtering, mener, at sagen rammer Løkke særligt hårdt.

Slidt image

- Jeg tror ikke, man glemmer denne sag hurtigt igen. Det farlige er, at det igen er noget med andres penge, som han beskyldes for at have muntret sig med. Det indtryk forsvinder ikke lige med det samme. Det medvirker til at give ham et slidt image, fordi han ikke helt har styr på det med penge, siger Peter Sterup.

Bilag, overforbrug og en tendens til at lade andre betale helt almindelige udgifter trækker et langt og dystert spor efter Lars Løkke. Og det udgør den sårbare akilleshæl på manden, der ellers for et års tid siden stod til at vinde næste valg helt uden problemer. Nu er vælgernes vurdering af både Venstre og Lars Løkke Rasmussen faldet.

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen er forundret over, at Lars Løkke Rasmussen igen og igen havner i de samme problemer.

- Det er en helt igennem pinagtig og dum sag for Lars Løkke. Han brugte weekenden på statsmandsagtigt at slå ud med armene og sige, han ikke nødvendigvis ville være statsminister, hvis han ikke fik støtte til sine mærkesager fra de andre blå partier. Og så ser det ikke godt ud, at vi dagen efter skal diskutere hans tøjindkøb helt ned til underbukserne. Han bliver gang på gang fanget i småsager, hvor der ikke er styr på bilagene, og det gavner ikke hans kandidatur som statsminister overhovedet, siger Thomas Larsen.

Uforstående

Tilskuddet til Løkkes garderobe er usædvanligt, fordi sådanne udgifter til tøj og repæsentation allerede er indregnet i statsministerens vederlag. Det er 25 pct. højere end grundvederlaget for en minister. I 2010 tjente Løkke således 1.534.963 kr. om året, hvor lavt rangerede ministre måtte nøjes med 1.227.970 kr. Tøjet er indkøbt i 2010 og 2011, hvor Løkke var statsminister.

Peter Sterup har aldrig set noget lignende.

- Jeg tror ikke, man kan finde ret mange eksempler på, at statsministre tilbage i tiden har fået deres tøj finansieret på den måde. Jeg står uforstående over for, at man løber den risiko at foretage den disposition. Jeg er ikke skatteekspert, men i andre sammenhænge er der ikke noget, der hedder, at man får tøj stillet til rådighed, medmindre man er skuespiller eller politimand og bruger kostumer eller arbejdstøj. Det lyder som et meget stort beløb, siger han.

I morgen er det atter Lars Løkke Rasmussens fødselsdag. Han bliver 50, men tøjbilagene har formodentlig allerede ødelagt stemningen i Marketenderiet i Valby.

8LEDER side 6