Lyt til artiklen
Hundeejere får nu mulighed for at kræve, at en dyrlæge eller en læge vurderer sagen, inden det besluttes, om deres hund skal aflives.

Fødevareminister Karen Hækkerup (S) sender ændringen af hundeloven til høring i morgen. Listen med de 13 forbudte hunderacer fastholdes, men Karen Hækkerup har valgt at imødekomme den voldsomme kritik på to afgørende punkter.

For det første gøres definitionen af et skambid mere tydelig. For det andet kan hundeejere kræve, at en særlig sagkyndig person kommer med en udtalelse, får politiet afgør, om et skambid er så alvorligt, at hunden må lade livet for det.

- Jeg har valgt at styrke retssikkerheden, så vi undgår at aflive hunde, der har bidt, fordi de er blevet forskrækkede. Det bliver nu op til en sagkyndig at vurdere, om biddet har været en markering eller et reelt bid. Hvis hunden har bidt en anden hund, er den sagkyndige en dyrlæge. Hvis et menneske er blevet bidt, kan det være en læge, man beder foretage undersøgelsen, siger Karen Hækkerup til bt.dk.

Indtil nu bliver hunde automatisk aflivet, hvis det bid de har foretaget er så dybt at offeret skal sys.

- For rigtig mange mennesker betyder det her rigtig meget. Hunden er, som man siger, vores bedste ven. Det er et følelsesladet område, og det er vigtigt at rette op på de problemer der var med hundeloven, som den var. Paragraffen om skambid har været lidt for firkantet. Det har ikke været muligt at undersøge, om hundens bid har været en hel naturlig reaktion, fordi den for eksempel er blevet forskrækket. Eller om det skyldes aggressiv adfærd, som man skal være meget bekymret for. Derfor vil jeg gerne lave loven om, så man ikke automatisk afliver hunden, men foretager en sagkyndig vurdering og giver hundeejeren mulighed for at få en second opinion, siger hun.

Til gengæld bliver listen med 13 forbudte hunde ikke ændret. Det skyldes, at de 13 racer er voldsomt overrepræsenteret i bidstatistikken. Ud af 157 aflivede hunde omhandler 66 sager hunde, der står på denne liste. Forbudshundene tegner sig for over 40 procent af de hunde, der skambider.

En anden vigtig ændring i loven bliver, at man fjerner retten til at skyde strejfende hunde.