Forsvarsminister Trine Bramsen svarer udenom på et helt centralt spørgsmål i Ærø-sagen.

I et svar til Folketinget frikender hun sig selv og betoner, at hendes – ifølge en juraprofessor ulovlige – sejltur med Marinehjemmeværnets patruljefartøj 'Luna' til kommunalvalgskampagne på Ærø 15. august i år er foregået efter 'gældende forskrifter'.

Men Trine Bramsen kommer med et papegøjesvar, som ikke svarer på det, der bliver spurgt om, mener Venstre, som har stillet spørgsmål til Trine Bramsen gennem Folketingets forsvarsudvalg.

»Vi har indkaldt ministeren i samråd igen, fordi hun ikke vil svare på selv meget simple spørgsmål,« siger Venstres fungerende forsvarsordfører, Christoffer Aagaard Melson.

Det var dette patruljefartøj, forsvarsminister Trine Bramsen sejlede til Ærø med 15. august.
Det var dette patruljefartøj, forsvarsminister Trine Bramsen sejlede til Ærø med 15. august. Foto: hjv.dk
Vis mere

Sagens kerne er, om det var i strid med reglerne, da Trine Bramsen 15. august i år – samme dag som Kabul faldt til Taliban – blev sejlet til partibesøg og kommunalvalg-kampagne på Ærø af Marinehjemmeværnet i Svendborg.

Den 17. juni i år skrev Trine Bramsens særlige rådgiver nemlig en opsigtsvækkende mail til Ærøs Socialdemokratiske borgmester, Ole Wej Petersen:

»Vi prøver at få et lift af Marinehjemmeværnet fra Svendborg til Ærø, men derudover behøver besøget ikke være forsvarsrelateret.«

Først fire dage senere, 21. juni i år, kontaktede Forsvarsministeriets minister- og ledelsessekretariatet Hjemmeværnet angående forsvarsministerens besøg hos Marinehjemmeværnet, og 10. august skrev Marinehjemmeværnet i en mail til Forsvarsministeriet:

Foto: Screenshot af mail.
Vis mere

» … jeg har hørt, at ministeren har et planlagt møde med borgmesteren på Ærø om morgenen, søndag 15. august (...). Hvis rygterne taler sandt, kan flotillen tilbyde at sejle ministeren fra Svendborg til Ærø om morgenen.«

Det springende punkt er faktorernes orden, fastslog juraprofessor Sten Bønsing, da B.T. 31. august afslørede, at den særlige rådgiver ville have et 'lift' med Marinehjemmeværnet til sin minister.

»Det er ulovligt, når forsvarsministeren tager et marinefartøj til et privat besøg i hendes parti på Ærø. Hvis en minister skal transporteres rundt af Forsvarets fartøjer, så skal det være relateret til hendes arbejde som minister. Det var besøget på Ærø ikke,« sagde Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, til B.T. 1. september.

Forsvarsministeren må nemlig ikke bruge Forsvarets materiel til private og partimæssige formål, fastslog professoren.

For det andet må det partineutrale embedsværk ikke hjælpe en minister med at arrangere partipolitiske møder og valgkampagner.

Det må den særlige rådgiver godt, men spørgsmålet er, om det neutrale embedsværk i Forsvarsministeriet har fungeret som den særlige rådgivers forlængede arm i forbindelse med 'liftet' til Ærø?

Den 21. september stillede Venstre spørgsmål til forsvarsministeren om sagen gennem Forsvarsudvalget.

På det tidspunkt havde Trine Bramsen været i sit første samråd om Ærø-sagen. Det var hun 17. september.

Forsvarsminister Trine Bramsen og Peter Hansted (S), som er partiets nye borgmesterkandidat på Ærø ved kommunalvalget til november. De står foran Socialdemokratiets campingvogn 'Røde Grethe' på Ærø. Billedet er taget søndag 15. august, hvor det stod klart, at situationen i Kabul var katastrofal. Bramsen blev fragtet til Ærø af Marinehjemmeværnets patruljeskib 'MVH 810 Luna'.
Forsvarsminister Trine Bramsen og Peter Hansted (S), som er partiets nye borgmesterkandidat på Ærø ved kommunalvalget til november. De står foran Socialdemokratiets campingvogn 'Røde Grethe' på Ærø. Billedet er taget søndag 15. august, hvor det stod klart, at situationen i Kabul var katastrofal. Bramsen blev fragtet til Ærø af Marinehjemmeværnets patruljeskib 'MVH 810 Luna'. Foto: Privat foto, Socialdemokratiet på Ærø
Vis mere

Her henholdt hun sig til, at hendes ministerium fastslår, at »alle forskrifter« i forbindelse med besøget hos Marinehjemmeværnet 15. august blev fulgt.

Efterfølgende krævede Venstre så gennem Forsvarsudvalget svar på, om den særlige rådgivers opsigtsvækkende 'lift'-mail har indgået i ministeriets vurdering af, om »alle forskrifter« rent faktisk er overholdt, og om ministeriet fortsat vurderer, at »alle forskrifter« er overholdt, hvis den kontroversielle 'lift'-mail inddrages i vurderingen.

Det nægter Trine Bramsen i sit svar til Folketingets forsvarsudvalg at svare konkret på.

I stedet gentager hun sit svar om, at besøget hos Marinehjemmeværnet er sket »efter gældende forskrifter«.

Det er under al kritik, mener fungerende forsvarsordfører Christoffer Aagaard Melson (V).

»Det er et kæmpe problem, at vi har en minister, som ikke vil svare på spørgsmål, som Folketinget har ret til og krav på at få svar på. Det er ikke noget, der ligefrem styrker tilliden til forsvarsministeren, når hun svarer på den måde,« siger han og tilføjer:

»Vi oplever, at der er meget lukkethed under denne forsvarsminister. Men vi vil på samrådet bore videre i, om den mail har indgået i ministeriets vurdering af sagen eller ej. Under samrådet udtaler hun sig under ministeransvar, og så forventer vi at få et klart svar.«

Samme holdning har Niels Flemming Hansen, der er forsvarsordfører for De Konservative.

»Vi savner virkelig svar på flere helt centrale spørgsmål under det første samråd, og det vil vi nu forsøge at få,« siger han og slår fast, at tilliden til Trine Bramsen som forsvarsminister fortsat er væk.

B.T. har under afdækningen af Ærø-sagen bedt Forsvarsministeriet svare på, hvad netop »gældende forskrifter« dækker over.

Men det har ministeriet afvist at svare på.

Samrådet begynder torsdag klokken 10.30, og B.T. dækker samrådet.