Socialdemokraternes energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil har lige som ex-SF'eren Mattias Tesfaye selv skiftet til Socialdemokraterne, da hun i 2008 skiftede Enhedslisten ud med Socialdemokratiet.

For hende var det en hård proces at komme igennem.

- Det er en rigtig hård proces at skifte parti, for man har arbejdet rigtig tæt sammen med nogle mennesker som man har respekt for, og der må man erkende, at man holdningsmæssigt ligger et andet sted. Det giver nogle ridser og nogle kløfter i nogle venskaber og forhold til mennesker, som man har holdt meget af. Så erkendelsesprocessen med at ens holdninger ikke hører hjemme i ens parti er ikke nem, siger hun.

Dengang gik hun fra at være en profil i Enhedslisten og til en mere anonym rolle i Socialdemokratiet, og for hende var det vigtigt, at hun startede fra nul i det nye parti.

- Det er nok så vigtigt, både ved mit eget skifte og ved Mattias', at man ikke tager et mandat med, sig og jeg var rigtig glad for, at jeg ikke gjorde det. For mig var det vigtigt, at der var klare linjer og man starter fra clean sheet. Det skal man gøre, og for mig var det vigtigt at få fingrene ordentlig ned i bolledejen, lære min lokalforening godt at kende, og der skal man komme med en stor portion ydmyghed og et ønske om at lære tingene at kende fra bunden af, siger hun.

Hun oplevede ikke dengang, at hendes skifte gav hende fjender i Enhedslisten, da mange havde set at skiftet var undervejs i længere tid, og det samme tror hun heller ikke sker for Mattias Tesfaye.

- Hvis det kommer som lyn fra en klar himmel, så vil folk blive meget vrede, men for Mattias og for mig selv har folk set det komme. Jeg tror, der gælder det samme for Mattias, som det gjorde for mig, at de folk vi har arbejdet sammen med godt vidste, at det bar i den retning. Jeg er nedladende blevet kaldt reformist i Enhedslisten, fordi de syntes jeg var lige lovlig socialdemokratisk til at være i Enhedslisten, og lidt på samme måde har Mattias mødt, at man i SF har følt, at han hørte mere hjemme i Socialdemokratiet, siger hun og byder Tesfaye velkommen i partiet.

- Det er på tide, at Mattias meldte sig ind. Jeg syntes, han skulle have truffet det valg, dengang han forlod den yderste venstrefløj. Jeg opfatter han som en, der har socialdemokratiske holdninger, og derfor passer bedst ind hos os.