Socialdemokraternes formand siger det, hun tror befolkningen vil høre, mener anonyme socialdemokrater

Ingen i rød blok vil kritisere Socialdemokraternes dronning af frygt for at sætte oppositionens førertrøje i meningsmålingerne over styr.

får alligevel nogle socialdemokrater til at nikke anonymt.

Thorning har ingen selvstændige politiske ideer. Hun er styret af fokusgrupper og siger kun det, hun tror flest vælgere vil høre, siger flere, der har været eller er tæt på Helle Thorning.

- Der er da nogle i gruppen, der er begejstret for Helle, men det skyldes nok i højere grad, at hun kan bringe dem i magtens centrum igen end begejstring for hendes person eller politik, siger en anonym socialdemokrat.

- Hun er fuldstændig glat og har ingen politisk eller socialdemokratisk dybde. Hun er alt for styret af fokus-grupper og meningsmålinger, siger en socialdemokrat, der har en fortid som minister, til B.T.

Gruppen ikke ellevild med hende


En tredje socialdemokrat med personligt kendskab til ledelsen siden Poul Nyrup, bekræfter, at opbakningen til Thorning i højere grad skyldes udsigten til ministertaburetter, mere end politisk begejstring. Taber hun valget, taber hun al opbakning.

- Folketingsgruppen er ikke ellevild med hende. Det skyldes den måde, hun topstyrer Socialdemokraterne og gruppen på. Det er helt stalinistisk, og man stiller ikke spørgsmål til Helles linje. At hun har knyttet en så upopulær person som Henriks Sass til sig som en af sine tætteste, siger meget om hendes manglende evne til at skabe personlige politiske relationer til folk. Gruppen bakker hende primært op, fordi hun ser ud til at kunne skaffe Socialdemokraterne til magten igen, siger det anonyme partimedlem.

- Helle Thorning har ét forsøg til. Hvis hun ikke vinder valget, er hun færdig. Så er der oprør i folketingsgruppen og i baglandet. Hendes succes er ligefrem proportional med, hvordan det går ved valget, siger Per Rystrøm, direktør i kommunikationsbureauet Operate.  

Kæmpe taktisk brøler

Han betegner Helle Thornings manglende kontakt til De Radikale som 'en kæmpe taktisk brøler':

- Set i bakspejlet var det meget dumt af hende. På den anden side var det meget svært at vide, at De Radikale ville sætte deres politik højere end strategi, siger Per Rystrøm.

I bogen 'Ritt og Søren' fra 2009 langer også Ritt Bjerregaard ud efter Thornings manglende visioner.

- De (folketingsgruppen) tilsluttede sig skattestoppet og gik med på 24-års reglen uden samtidig at markere en forskel til regeringen. Jeg tror ikke, de gjorde det af overbevisning, men fordi de tror, det er dét, befolkningen ønsker, skrev Ritt Bjerregaard, der også kritiserede ledelsen for at ignorere 'de store udfordringer i Danmark fuldstændig'. 

Til gengæld bakkede Ritt overraskende op bag Helle Thorning i DR2s Deadline onsdag aften:

- Helle er selvkørende, og hun er i stand til at løfte opgaven, sagde hun, samme dag som hun i Politiken havde været kritisk over for Thornings håndtering af De Radikale. 

Den socialdemokratiske veteran, tidligere minister Knud Heinesen, mener, at kritikken er forkert:

- Jeg har støttet hende hele vejen og kender hende slet ikke som inkompetent. Hun er modig, faktisk frygtløs. Hun har påtaget sig den vanskelige opgave at lede Socialdemokraterne, og det har hun gjort med stor integritet, siger Heinesen til B.T.