Forsvarsminister Carl Holst har skiftet forklaring i den såkaldte rådgiver-sag. Det kan redde hans politiske liv, vurderer kommentatorer. De understreger dog, at sagen kan bringe Holst i nye problemer.

Torsdag blev endnu et spektakulært kapitel skrevet i sagen, hvor forsvarsminister Carl Holst (V) mistænkes for i sin tid som regionsrådsformand at have brugt en kommunikationsmedarbejder på Region Syddanmarks lønningsliste til at føre valgkamp.

Ved middagstid indrømmede Carl Holst, at den omtalte medarbejder, Christian Ingemann Nielsen, har fungeret som sin personlige assistent. De seneste dage har Holst ellers gentagne gange benægtet, at det skulle være tilfældet.

»Jeg beklager, at jeg har udtrykt mig uheldigt i forhold til, at han ikke var min personlige assistent. Jeg er ked af, at jeg har fået sagt det på en måde, som kan misforstås,« siger Carl Holst og tilføjer:

»Jeg har ikke haft til hensigt at lyve over for offentligheden.«

Forskellige medier har de seneste dage fremlagt eksempler på, at Ingemann Nielsen var særdeles aktiv i Carl Holsts folketingsvalgkamp. Onsdag aften konkluderede et enigt forretningsudvalg i Region Syddanmark, at tingene næppe er foregået efter bogen.

Om Ingemann Nielsen arbejdede for Holst under valgkampen, vil Carl Holst ikke udtale sig om.

»Sammenspillet mellem folkevalgte og embedsmænd er en gråzone. Det ser jeg nu frem til at få belyst,« siger han med henvisning til den undersøgelse, som Region Syddanmark har iværksat.

På Christiansborg deler sagen vandene. Oppositionen lugter blod, mens de borgerlige med Dansk Folkeparti i spidsen afventer.

Martin Lidegaard (R), de Radikales tidligere udenrigsminister, mener, at Carl Holsts ministerpost er i fare.

»Hvis det her viser sig at være sandt, er der grundlag for at tage retslige skridt, og så er det svært at forestille sig ham som minister,« siger han.

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen (DF), mener, at sagen indtil videre er et anliggende mellem Region Syddanmark og Carl Holst:

»Foreløbig er det kun avishistorier og modstridende synspunkter fra dels pressen, dels fra Carl Holst selv.«

Carl Holst kan glæde sig over opbakning fra sin chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

»Jeg har noteret, at der er en sag og nogle drøftelser, og jeg kan kun sige, at jeg naturligvis har tillid til mine ministre,« sagde Løkke på et pressemøde få timer inden, Carl Holst skiftede forklaring.

Med sin kovending kan Holst formentlig fortsætte som minister, vurderer politiske kommentatorer.

»Om Holst har en politisk fremtid eller ej, afgøres alene af Dansk Folkeparti. Lars Løkke Rasmussen har ikke tænkt sig at fyre ham som minister, og der er ingen partier, der har forlangt hans afgang. Så hvis der ikke kommer nye oplysninger frem, ser det ud til, at han kan ride stormen af,« siger Hans Engell.

Tilsvarende toner lyder fra Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator:

»Det er ikke en fuldtonet og særlig stærk undskyldning, men det, at han begynder at lægge kortene på bordet og beklager formuleringen, er helt afgørende. Det er med til at købe ham noget tid, som han har hårdt brug for.«

Begge er enige om, at Carl Holst har håndteret sagen håbløst, og at han kan komme i nye problemer, når Statsforvaltningen er færdig med sin undersøgelse af sagen.