Lyt til artiklen

Toppolitikerne i den røde blok sætter deres børn i 'hvide' skoler.

B.T. kan i dag afsløre, at en række af de øverste hos Socialdemokraterne, SF og De Radikale vælger skoler med meget få to-sprogede til deres børn.

Ens for dem alle er, at de har skoletilbud tæt på deres hjem, men alligevel vælger skoler med meget længere transporttid for deres børn.

Eksempelvis har de De Radikales formand Margrethe Vestager tre børn fra 1. til 9. klassetrin, og de går alle på eliteskolen Den Classenske Legatskole i indre København, hvor 11 procent af eleverne har indvandrerbaggrund. Familien Vestager bor ellers på Amager og hører til Amager Fælled Skole, hvor indvandrerandelen i år er faldet til 50 procent.

- Det er et spørgsmål om skolens størrelse. Den Classenske Legatskole har færre elever, og jeg synes, at det er rart at kunne kende navnene på mine børns kammerater i parallelklassen. Og så ligger den tæt på Christiansborg, siger partiformanden.

Klik her og se antallet af indvandrere på landets folkeskoler i vores store folkeskoleguide

Skoleleder provokeret

Skoleleder på Amager Fælled Skole Yasar Chakmak føler sig provokeret af, at en vellønnet toppolitiker som Margrethe Vestager fravælger folkeskolen.

- Jo flere af de veluddannede og ressourcestærke forældre der fravælger folkeskolen, jo flere aktive medspillere mister folkeskolen. Det er dem, der kan stille krav og være med til at højne kvaliteten og gøre folkeskolen bedre end sit ry og rygte. Det nytter ikke noget, at man tager den nemme udvej og vælger den lokale skole fra, når der er noget, som ikke fungerer optimalt, siger han.

Også SFs tidligere formand Holger K. Nielsens datter er netop skiftet fra den lokale Ålholm Skole, hvor 47 procent af eleverne har anden etnisk oprindelse, til Sankt Annæ Gymnasiums Grundskole med 21 procent to-sprogede, cirka ti kilometer fra hjemadressen i Valby.

- Det er helt hendes eget valg. Sankt Annæ er en skole med fokus på musik, og derfor har hun søgt optagelse der, siger Holger K. Nielsen.

Formandens skolevalg

B.T. afslørede i tirsdags, at Socialdemokraternes formand Helle Thorning-­Schmidts datter skifter til privatskolen Ingrid Jespersens Gymnasieskole med én procent indvandrere, men hun er langtfra den eneste i partiet, der sætter sine børn på skoler med meget få indvandrerbørn.

Ifølge Undervisningsministeriets seneste opgørelse fra skoleåret 2008-09 har Harreskovens Lilleskole slet ikke nogen elever med anden etnisk baggrund, men så skal socialordfører Mette Frederiksen også køre dobbelt så langt som til den lokale skole i Ballerup, for at datteren kan komme i skole.

Uden for hovedstadsområdet går Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsens datter på Køge Private Realskole med 11 procent indvandrere.

- Jeg vil ikke kommentere mit privatliv. Min datter skal ikke drages ind i mit arbejde, siger Sass Larsen til B.T.

Også partiets skoleordfører Leif Lahn Jensens to børn går på Norddjurs Friskole, hvor der er nul procent indvandrere, mens den femte socialdemokrat med et barn på privatskole er Rene Skau Bjørnsson, hvis datter går på Egebakkeskolen i Brabrand med fire procent indvandrerbørn.

- Lidt provokerende kunne man sammenligne det med deres seneste politiske udspil om, at vi alle skal gøre en ekstra indsats med at arbejde en time ekstra om ugen. Man kunne med rette forvente den samme holdning, hvor de gjorde en ekstra indsats for folkeskolen, siger Yasar Chakmak fra den indvandrertunge Amager Fælled Skole.

tnk@bt.dk