Et »historisk løft« af videnpilotordningen skal styrke beskæftigelsen og de mindre virksomheders vækst, lyder det fra regeringen. Akademikerne jubler.

Langt flere ledige akademikere skal ud i landets mindre virksomheder.

Det mener regeringen, der i forbindelse med næste års finanslov lægger op til et historisk løft af den såkaldte videnpilotordning, hvor virksomheder med under 100 ansatte og kun få højtuddannede kan ansætte en akademiker i en projektansættelse med et løntilskud. Løftet af ordningen skal være med til at håndtere to af Danmarks store udfordringer: En for høj ledighed og en for lav vækst.

- Videnpilotordningen har vist sig effektiv til begge dele, nemlig at få ledige akademikere ind steder, hvor man ikke har haft dem før, og til at bidrage til at skabe vækst, fordi virksomhederne klarer sig bedre end dem, der ikke har akademikere, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

Regeringens finanslovsudspil, der præsenteres senere i august, lægger således op til, at ordningen vokser til 36 millioner kroner i 2012, 52 millioner kroner i 2013 og 44 millioner kroner i 2014. Samtidig vil regeringen udvide ordningen, så den omfatter flere virksomheder og også folk med mellemlange videregående uddannelser. Ifølge regeringen vil det skabe omkring 1.000 nye videnpiloter i perioden.

Erfaringer fra tidligere viser, at mange videnpiloter efterfølgende bliver ansat i virksomhederne, og derfor frygter Morten Østergaard ikke, at ordningen vil blive brugt som en midlertidig parkeringsplads for de ledige.

- Mange får faktisk et fast job bagefter, og vi kan også se, at det går bedre for virksomhederne, fordi det øger deres produktivitet, giver dem fornyet vækst, og derfor kan det også være med til at skabe jobs for andre, siger han.

Hos Akademikernes Centraladministration (AC) jubler man over udsigten til flere videnpiloter.

- Grundlæggende er videnpilotordningen en fantastisk god ordning til at få akademikerne ud i virksomheder, som ikke normalt beskæftiger akademikere, siger AC-formand Erik Jylling.

Han så gerne, at ordningen, der har eksisteret i en mindre størrelsesorden siden 2005, blev mere end blot et »krisehåndtag«, fordi ordningen er med til at få de ledige akademikeres øjne op for alternative jobmuligheder.

- Beskæftigelsen af akademikere i den private sektor er noget lavere i Danmark sammenlignet med udlandet. Det har noget at gøre med, at man ikke har tradition for at have akademikere ansat, og derfor har man ikke været klar over, hvad de kan bidrage med. Samtidig har akademikerne ikke haft tradition for at søge dertil, siger Erik Jylling, der håber på, at ordningen kan være med til at nedbryde de barrierer.

Enhedslisten er grundlæggende positive over for forslaget, men partiets universitetsordfører, Pernille Skipper, understreger, at det langt fra er nok til at løse ledigheden blandt akademikere.

- Vi har brug for investeringer i reelle arbejdspladser, og derfor vil dukke op til finanslovsforhandlingerne med yderligere krav og forslag, siger hun.