Danskerne skal kunne køre hurtigere, en gammel sø skal genoprettes, og så skal flere kvinder uddannes i IT. Det nye regeringsgrundlag gemmer på flere finurlige ting mellem den tunge politik. Berlingske giver dig her et overblik over de mere skæve ting, den nye regering vil arbejde for.

Det 86-siders lange nye regeringsgrundlag er spækket med tung politik om alt fra retspolitik, personskat, forsvarspolitik, offentlig vækst og uddannelse.

Men mellem de større politiske emner gemmer det nye regeringsgrundlag, »For et friere, rigere og mere trygt samfund«, på flere finurlige ting.

Berlingske har læst regeringsgrundlaget igennem, og giver dig her et overblik over ni skæve ting, den nye regering bestående af Venstre, Liberal Alliance og de Konservative vil arbejde for.

1) Søborg Sø skal genoprettes
Regeringen har som ambition, at Søborg Sø, der blev tørlagt i 1870’erne, skal genoprettes. Søen var tidligere Nordsjællands fjerde største sø, og genopretningen skal ske på frivilliges initiativer. Genopretningsprojektet vil ifølge regeringen have flere positive natur-, miljø- og klimaeffekter herunder reduktion af drivhusgasser og udvaskning af kvælstof. Og så vil den måske kommende sø blandt andet blive et nyt fugleområde.

2) Højere hastighedsgrænser
Først fik danskerne billigere biler med finansloven for 2016 og 2017, og nu skal danskerne også kunne køre hurtigere på vejene. Regeringen vil undersøge, om det på en trafiksikkerhedsmæssig forsvarlig måde er muligt at sætte hastighedsgrænsen op fra 120 eller 130 km/t på nogle motorvejsstrækninger, mens hastighedsgrænsen på nogle landevejsstrækninger skal forhøjes til 90 km/t.

3) Danmark skal have flere store sportsbegivenheder
Sport er lig med kultur, foreningsliv og sundhed. Som en del af regeringens plan om at bygge videre på et Danmark med en rig kultur og et stærkt civilsamfund, vil regeringen »tiltrække store internationale sportsbegivenheder til Danmark«, som det fremgår i regeringsgrundlaget.

4) Skattefrie gevinster for OL-medaljevindere
De danske OL-medaljevindere ved de Olympiske- og Paralympiske Lege skal ikke betale skat af den præmiebonuss, de får tildelt af Team Danmark som anerkendelse for deres præstation. Regeringen vil fremlægge et forslag i Folketinget om at gøre præmiegevinsterne skattefrie.

5) Bedre vilkår for hestevæddeløb
Hestevæddeløbssporten i Danmark skal have bedre vilkår, og derfor vil regeringen liberalisere spil på hestevæddeløb. Ambitionen er en del af regeringens plan for Danmarks kultur og foreningsliv. I overgangsperioden til en komplet liberalisering vil hestevæddeløbssporten fortsat modtage statsstøtte.6) Flere kvinder skal uddannes i IT
For få kvinder vælger at uddanne sig i programmering og IT. Derfor vil regeringen fremme kvinders interesse for fagene gennem rollemodeller, praktik og aktiviteter på tværs af virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Indsatsen skal være med til at sikre, at Danmark også fremover kan klare sig i en globaliseret verden, hvor IT-specialister og IT-brugere udgør en større del af fremtidens arbejdsmarked.

7) Dansk Gastronomi skal udvikles
Geranium, Restaurant Noma og Restaurant AOC. Danmark har allerede flere verdenskendte Michelin-restauranter, og nu vil regeringen styrke udviklingen af den danske gastronomi. Regeringen vil fremlægge udspillet »Gastro 2025«, som skal fremme eksporten af danske fødevarer, modvirke madspild og tiltrække flere turister til Danmark.

8) Campingpladser
Den offentlige sektor skal koncentrere sig om sine kerneopgaver, og det er drift af campingpladser ikke en del af. Derfor vil regeringen sælge sine 16 statslige campingpladser på tværs af landet.

9) Moseområde skal genetableres
Regeringen vil genetablere Bornholms største moseområde, Ekkodalen. Genetableringen skal styrke forekomsten af en række vigtige og sårbare plantearter og udgøre en større betydning for fugle. Ambitionen er en del af regeringens plan om et Danmark med et rigt og varieret plante- og dyreliv.