Det var to meget forskellige vidner, der onsdag afgav forklaring foran Skattesagskommissionen i Søborg. Her kom det blandt andet frem, at skattesagen var »livsfarlig« for Venstre.

I høje, tyrkise hæle skred den kendte, politiske kommentator, Søs Marie Serup Laybourn, onsdag ind i den nedlagte retsbygning i Søborg for at forklare sig over for Skattesagskommissionen.

Fra marts 2010 og et år frem ledede hun Venstres Center for kommunikation og politik, og hun var derfor helt tæt på de strategiske beslutninger i Venstre, da daværende oppositionsleder, Helle Thorning-Schmidt (S), og Stephen Kinnocks skattesag rullede.

- Vi betragtede det som en sag, der var farlig for Venstre. Det var livsfarligt for vores afdeling, der var ny. Jeg gav alle medarbejdere en ordre om, at de enkelte medarbejdere ikke måtte røre ved sagen - alle opkald skulle stilles ind til mig, og Peter Christensen (daværende politisk ordfører, red.) var den eneste politiker fra Venstre, der udtalte sig om den, fortalte Søs Marie Serup Laybourn til kommissionen.

Ligesom Peter Christensen og tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) har gjort det, afviste Laybourn, at Venstre skulle have spekuleret i at udnytte sagen til VKO-regeringens fordel.

Det er netop kommissionens opgave at finde ud af, om nogen uden for Skat København - der var den instans, som behandlede Thorning-parrets skattesag - forsøgte at påvirke den endelige afgørelse af skattesagen.

Embedsmænd fra Skat København har tidligere forklaret, at de følte et pres fra toppen af Skatteministeriet, hvor Troels Lund Poulsen (V) i 2010 var minister. Departementschef Peter Loft og ministerens spindoktor, Peter Arnfeldt, ligefrem »angreb« Skat Københavns afgørelse, lyder beskyldningerne fra skattedirektørerne Lisbeth Rasmussen og Erling Andersen.

Det billede blev bekræftet onsdag eftermiddag, da tidligere specialkonsulent Søren Hansen satte sig i vidneskranken. En lille, tætbygget mand med håret tilbageredt over issen. Med armene solidt hvilende på bordet foran sig svarede han klart og sikkert på udspørgerens spørgsmål - som hovedforfatter på Thorning-parrets skatteafgørelse.

- Peter Loft ville gerne have, at han (Stephen Kinnock, red.) var skattepligtig. Det var det indtryk, jeg fik, fortalte Søren Hansen. Indtrykket fik han, da han så Lisbeth Rasmussen vende oprevet tilbage fra et møde i Skatteministeriet 1. september 2010 - kun to uger før, at Skat København kom med sin afgørelse i sagen.- Lisbeth Rasmussen kommer tilbage fra mødet sidst på eftermiddagen og er godt oprevet. Hun siger, at Peter Loft har sagt til hende og Erling Andersen (ledende skattedirektør, red.), at Stephen Kinnock skal være skattepligtig i Danmark, fortalte Søren Hansen.Meldingen fra departementschefen er i strid med reglen om, at hverken departementet eller skatteministeren må blande sig i afgørelser af enkeltsager.

Ifølge Søren Hansen lod sagsbehandlerne i Skat København sig ikke påvirke af Peter Lofts ønske om, at Kinnock skulle være skattepligtig. 16. september 2010 traf de den modsatte konklusion: Stephen Kinnock var ikke skattepligtig i Danmark 2007-2009.

Næste afhøring i Søborg foregår 13. og 18. december. Her skal en af de mest centrale personer i sagen afgive forklaring, nemlig skattedirektør Erling Andersen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.