Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) mener, at der er tale om social dumping, når udenlandsk arbejdskraft får 40 kroner i timen på dansk grund. Tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) er uenig, skriver altinget.dk.

Han pointerer, at det er lovligt med en timeløn på 40 kroner, hvis virksomheden ikke har tegnet nogen overenskomst med en fagforening.

»Man kan jo også give et ungt menneske 40 kroner i timen for at løse en opgave. Det er jo ikke forbudt her i landet,« siger Claus Hjort Frederiksen til altinget.dk.

Spørgsmål: Hvad med voksen arbejdskraft?

»Jamen, voksen arbejdskraft, der kan man jo aftale den løn, man nu engang kan blive enige om. Så har både arbejdsgivere og lønmodtagere kampmidler til at sikre, at der bliver tegnet overenskomst på den pågældende virksomhed eller aktivitet. Man vil jo ikke have, at det offentlige blander sig,« siger Claus Hjort Frederiksen.

DELTAG I DEBATTEN PÅ BT'S FACEBOOKSIDE

Mette Frederiksen afviser sin forgængers argument.

»40 kroner i timen på voksenområdet er så langt fra danske overenskomster, at det selvfølgelig er social dumping. Det er undergravende for det danske arbejdsmarked, at der er lønninger på det niveau. Og det er dybt problematisk, at der er politikere, som ikke tager afstand fra det. Det her demonstrerer, hvor stor forskel der er på Socialdemokratiet og Venstre,« siger hun til altinget.dk.

Beskæftigelsesministeren erkender, at det er en opgave for arbejdsmarkedets parter at tegne overenskomster. Men hun synes, at alle danske politikere bør bakke parterne op ved at tage afstand fra lønninger og arbejdsvilkår, der ligger langt fra normen i danske overenskomster.

»Det, at vi har en særlig dansk model, som ikke indeholder en minimumsløn, kan jo ikke legitimere, at en politiker som Claus Hjort Frederiksen ikke vil melde klart ud, om 40 kroner i timen er social dumping. Det er jo et politisk valg, at han direkte eller indirekte legitimerer lønninger på det niveau,« siger Mette Frederiksen.