Ikke siden årsskiftet 1999-2000 har Dansk Folkeparti haft så stor vælgertilslutning som nu. 15,6 procent ville sætte deres kryds ud for partiet

Dansk Folkeparti går ifølge den seneste Gallupmåling frem med 2,2 procent. Det betyder, at i alt 15,6 procent af danskerne ville stemme på partiet, hvis der var valg i morgen. Ikke siden lige før og efter årtusindskiftet har partiet kunne mønstre så mange stemmer. Det er naturligvis en melding, der vækker glæde hos partiformand Kristian Thulesen Dahl, men han er også realist.

- Jeg ved selvfølgelig godt, at det er et øjebliksbillede, for der kan ske meget, indtil folk skal stemme til næste folketingsvalg. Det er vi meget bevidste om, siger Kristian Thulesen Dahl.

På spørgsmålet, om hvad det positive resultat skyldes, er partiformanden ikke mange sekunder om at svare:

- Helt grundlæggende tror jeg, at folk er godt gammeldags trætte af den nuværende regering.

Modreaktion

Han og Dansk Folkeparti bærer dog også en del af skylden. Udover en trodsreaktion fra vælgerne er en del af baggrunden for partiets gode måling ifølge formanden blandt andet, at regeringen har lempet udlændingereglerne, og at mange vælgere derfor reagerer ved at søge mod Dansk Folkeparti.

En anden årsag er ifølge partiformanden, at Dansk Folkeparti under finanslovsforhandlingerne er kommet med seriøse bud på, hvor parterne kan mødes. Helt konkret de ni punkter, som partiets forhandlere havde med til finansminister Bjarne Corydon i sidste uge.

- Mange anerkendte, at de ni punkter var skrevet ud fra en oprigtig tanke om, at regeringen skulle kunne besvare det positivt. Vi havde faktisk bestræbt os på at finde nogle punkter, hvor vi og regeringen burde kunne finde hinanden, forklarer Kristian Thulesen Dahl.

- Vi viser, at vi søger indflydelse, og gør alt hvad vi kan for at præge den førte politik. Vi sidder ikke ovre i hjørnet og surmuler, siger han.

Om en vælgertilslutning på over 15 procent skal til at være normen med Kristian Thulesen Dahl ved roret i Dansk Folkeparti, tror han ikke på, men så længe partiet befinder sig over valgresultatet fra sidste år på 12,3 procent, er han mere end tilfreds.

- Hvis vi spoler tilbage til august hvor Pia Kjærsgaard meldte sin afgang som partiformand, der sagde de fleste, der kommenterer de her forhold, at vi ville gå tilbage. Jeg tror vores niveau ligger et sted mellem den her måling, og vores valgresultatet, siger Kristian Thulesen Dahl.