Sammenligning af den nye danske 'smykkelov' med nazismen er helt ude af proportioner og nedgørende for de sande holocaust-ofre. Det mener to danske historikere.

Iklædt nazi-uniform og holdende en gris i halen. Sådan blev statsminister Lars Løkke Rasmussen afbilledet på en satiretegning af den anerkendte britiske avis The Guardian onsdag.

Tegningen er blot en af mange forargede reaktioner fra udlandet, efter at den danske regering tirsdag - sammen med blandt andre Socialdemokraterne - vedtog de nye asylstramninger. Stramningerne er også kendt som 'smykkeloven', fordi det oprindeligt blev udlagt, at man ville tage værdigenstande - herunder smykker - fra asylansøgerne. Siden har regeringen dog præciseret, at man ikke vil tage smykker og andre værdigenstande med affektionsværdi fra folk.

Men alligevel holder udlandet sig ikke tilbage fra at sammenligne Danmark med anden verdenskrigs tyske nazister, hvilket har skabt store overskrifter i alverdens medier.

Ifølge to danske eksperter er sammenligningen med nazisme dog helt ude af proportioner.

Historiker på Roskilde Universitet, Claus Bundgård Christensen, kalder sammenligningen helt urealistisk.

»Det man refererer til, er jo holocaust, hvor udplyndringen af ofrene var en del af et systematisk folkedrab. Da de ankom til lejrene tog man alle deres værdigenstande fra dem. Deres vielsesringe, kontanter. Alt. Og processen fortsatte efter ofrene var blevet myrdet, hvor man trak deres guldtænder ud. Men den nye lov (Smykkeloven, red.) er jo ikke en del af et folkedrab, og det kan jo slet ikke sammenlignes. Men det er meget almindeligt, at man trækker det her berømte nazi-kort, når man diskuterer flygtninge, og det siger jo noget om, hvor følsomt og politiseret et emne i debatten det er,« siger historikeren.

Ifølge Claus Bundgård Christensen er der 'ikke noget nazistisk' ved dansk flygtningepolitik:

»Det vil være fuldstændig vanvittigt at påstå det, men det er jo klart, at den ligger lige til højrebenet i forhold til at lave nogle historiske associationer,« siger han og henviser til de fotos man kender fra koncentrationslejrene med bunker af kufferter, sko, guldringe og hår, der er taget fra nazi-ofrene.

Når udlandet reagerer så stærkt på loven, skyldes det ifølge Claus Bundgård Christensen, at lovforslaget nok ikke var helt gennemtænkt.

»Der har formentlig siddet nogle embedsmænd og nogle beslutningstagere, der ikke har fulgt ret godt med i historietimerne, for hvis de havde det, så kunne de godt have regnet ud, at de ville få den smasket lige i synet med koncentrationslejre og holocaust, når de laver sådan noget. Så det er dårligt politisk håndværk - men det er ikke nazisme,« siger han.

Historiker og politisk kommentator, Lars Hovbakke Sørensen, er enig i, at sammenligningen er helt vanvittig.

»Man kan diskutere, om man er enig eller uenig i det, som regeringen har gjort, men at sammenligne det med nazisterne, det synes jeg er helt forkert, fordi nazismen var kombineret med så mange andre ting, at de to ting slet ikke kan sammenlignes,« siger han og uddyber:

»Formålet med nazismen var et spørgsmål om, at man havde en ideologi, der gik ud på, at nogle racer var bedre end andre, og at nogle folkeslag var bedre end andre, og det var grundlaget for den racepolitik, man førte under nazismen i Tyskland. Men det er der jo ikke tale om her. Der er jo ikke nogen i regeringen herhjemme i dag, der skelner mellem mennesker ud fra, hvad deres race er, så det er en af de afgørende forskelle,« siger han.

Lars Hovbakke Sørensen forklarer de forargede og vrede reaktioner fra udlandet med, at nazismen er noget, der sidder dybt i folk.

»Nogle af de her lande har haft en meget mere voldelig erfaring med nazismen historisk set end den, vi har haft i Danmark, og derfor er man også meget mere følsom overfor sådan nogle ting,« siger han.

Og det er ikke kun de udenlandske medier, der strør om sig med forargelse og satiretegninger om den danske smykke lov. Også FN's tidligere generalsekretær, Kofi Annan, har på facebook udtrykt sin bekymring for stramningerne.

»Den står i skarp kontrast til Danmarks humanitære og sociale traditioner, og det fremhæver en bekymrende trend i europæisk politik,« skrev han inden stramningerne blev vedtaget tirsdag.

Lars Hovbakke Sørensen tror dog ikke, at 'smykkeloven' og udlandets reaktion for alvor kan give Danmarks ellers velpolerede internationale image vedvarende ridser i lakken.

»Jeg tror bare, at det er noget, der vil bekræfte folk i de holdninger har i forvejen: Dem, der er kritiske overfor Danmark vil blive ved med at være det, og dem der er positive vil blive ved med at være det,« siger han.