Lyt til artiklen

Det er ikke bevist, at Ole Sohn som DKP-formand fik rede penge i hånden, fordi oplysninger bygger på afskrift fra sovjetisk arkiv, siger historiker Morten Thing

Der mangler beviser for, at Ole Sohn fik penge i hånden, når DKP i '80'erne årligt modtog 350.000 dollar i "Moskva-guld" fra den internationale fagforeningsfond under det sovjetiske kommunistparti, SUKP.

Det siger forskningsbibliotekar, dr.phil. Morten Thing fra RUC. I 2001 udgav han sammen med andre nordiske historikere bogen "Guldet fra Moskva", som skildrer den sovjetiske støtte fra 1917-1991 til de nordiske kommunistpartier.

- Vi kan ikke se, om Ole Sohn egenhændigt har skrevet under. Han står som modtager af pengene. Vi kan ikke se, om det var hans egen signatur i originaldokumentet. Hans navn er stavet på russisk, siger Morten Thing.

Skønt Ole Sohns initialer optræder syv gange i arkiverne, kan det ikke endegyldigt fastslås, fordi bogens oplysninger bygger på en afskrift af det sovjetiske arkiv, som nordiske forskere købte for 25.000 kroner.

I bogen afviser Ole Sohn på samme måde som nu, at han fik kontanter ligesom DKPs formand Knud Jespersen, der ved nattetide fik kontanter af diplomaten Ljubimov i Hareskoven nord for København.

Desuden fik den kommunistiske tegner Herluf Bidstrup i 1987 én portion penge, forklarer Morten Thing.

Sovjet kunne lettere hvidvaske partistøtte til DKP gennem årsindsamlingen til Land & Folks garantfond, ved at overfakturere ordrer til Terpo Tryk, salg af en østtysk trykpresse til favørpris eller ved gratis transport til DKPs skolingskurser i DDR, mener han.

Morten Thing finder det tankevækkende, at Ole Sohn først stoppede støtten, da han fik flertal i DKP's forretningsudvalg.

- Faktisk får DKP pengene, indtil russerne i 1991 stopper udbetalingen, siger han.

Støtten gjorde DKP mere følgagtigt end det svenske Vänsterpartiet Kommunisterne, som fra 1963 afskrev støtten, mener Morten Thing.

- I Sverige kom der ikke et SF. For det lykkedes kommunisterne at omstille sig og optage ungdomsoprørets nyradikale strømninger, siger han.

/ritzau/