Lyt til artiklen

De fleste partier vender ryggen til Christiansborg på valgaftenen og fester rundt omkring i København.

Der bliver tomt på Christiansborg på valgaftenen og natten den 15. september.

I stedet byder de fleste partier til valgfest på de københavnske natklubber, spillesteder og udstillingshaller.

Kun Dansk Folkeparti, De Radikale og Kristendemokraterne holder på traditionerne og bliver på Christiansborg på valgaftenen - og De Radikale drager ud i byen for at fortsætte festen, når midnatsklokkerne har slået.

Venstre møder op i Mogens Dahl Koncertsal. Socialdemokraterne har valgt Vega. SF tropper op i TAP2. Enhedslisten peger på Pumpehuset. Mens Liberal Alliance ankommer til Akselborg. Kun De Konservative har endnu ikke sat adresse på, hvor de fejrer aftenens sejr - eller nederlag - men det bliver i hvert fald ikke på Christiansborg.

Det var Venstres daværende formand, Anders Fogh Rasmussen, der som den første brød traditionerne, da han i 2001 flyttede partiets valgfest til færgen Sjælland for at skaffe mere plads til de inviterede gæster.

- Når vi har valgt Vega skyldes det først og fremmest ønsket et større sted. Socialdemokraterne kører en græsrodskampagne, og vi har derfor gerne villet kunne inviteret så mange som mulige, siger Socialdemokraternes partisekretær, Lars Midtiby.

Siden 2001 er de fleste af de store partier da også fulgt i Anders Fogh Rasmussens fodspor for ikke at skulle klemme sig sammen i de mindre lokaler på Christiansborg. Her fordeles lokalerne efter partiernes størrelse, så Dansk Folkeparti denne gang får det største lokale, Landstingssalen.

Når SF i år har valgt netop TAP2 i de tidligere tappehaller på Carlsberg, så understreger kampagneleder, Rasmus Meyer, dog, at stedet også har en symbolværdi for partiet, som håber for første gang at komme i regering:

- Vi har dels valgt det, fordi de tidligere tappehaller er et sted i transformation fra noget gammelt til noget nyt - så det er en sjov ramme. Og så selvfølgelig, fordi vi så kan invitere 1000 gæster.

/ritzau/