Han bliver kaldt ’Foghs lærling’ og ’Kristian Kedelig’.

Nu står han til at blive ny formand for Venstre og statsministerkandidat, hvis Lars Løkke snubler i bunken af bilag for habitter og underbukser på Venstres regning.

Men Venstres næstformand og folketingsgruppens formand Kristian Jensen er i en usædvanlig vanskelig og aparte situation. Kristian Jensen er populær i baglandet, men upopulær i folketingsgruppen. Og især upopulær hos formanden, Lars Løkke Rasmussen.

Voksenmobning

Formænd holder altid et vågent øje med deres næstformænd og prøver at undgå bagholdsangreb.

Men i tilfældet Løkke/Jensen er det meget værre.

Lars Løkke Rasmussen har siden han blev formand målrettet modarbejdet sin næstformand. Han lægger fælder for ham og presser ham ud i ydmygende situationer, så man i V-gruppen snakker om at det tangerer voksen-mobning, siger kilder i folketingsgruppen til BT.

Det kan ske ved, at Kristian Jensen loyalt går ud med en melding, man har besluttet i Venstres ledelse, hvorefter han bliver underløbet.

Huskekage

Et eksempel: I april 2012 melder Kristian Jensen klart ud, at opskriften på fremgang i Danmark er nulvækst på de offentlige budgetter. Udmeldingen holder kun lige under et døgn, inden han offentligt må trække i land og fastslå, at Venstre ’fortsat ønsker, at der skal være plads til en lille vækst i den offentlige økonomi’. Den følgende weekend understreger Lars Løkke Rasmussen så, at nulvækst nu officielt er partiets politik.

Resultat: Dobbelt ydmygelse til Kristian Jensen.

Lars Løkke fyrer Kristian Jensen som skatteminister og gør ham til gruppeformand, da han lancerer sin første store rokade i februar 2010. Angiveligt skulle det være Kristian Jensens eget ønske at blive gruppeformand, men ifølge BTs kilder er det meget tvivlsomt, om det er rigtigt.

Tre stygge knaster

Men hvorfor er Lars Løkke så ond i sulet på sin næstformand?

Ifølge kilder i folketingsgruppen er der tre hovedårsager:

Kristian Jensen bakkede ikke tilstrækkeligt op om Lars Løkke i den gamle bilagssag i 2008.

Kristian Jensen er kedelig og slet ingen festabe som Løkke selv og hans venner Søren Pind og Peter Christensen.

Lars Løkke føler ikke selv, at han har fået noget forærende som næstformand under Anders Fogh. Han mener, folk selv skal kæmpe sig op, og han synes ikke, Kristian Jensen har leveret varen.

Under bilagssagen i 2008 var det Peter Christensen, der kæmpede som en gal for at forsvare Lars Løkke. Det har Løkke ikke glemt, og Peter Christensen er blevet Løkkes nærmeste politiske fortrolige, og det er ham, der står til at blive finansminister, hvis Lars Løkke atter indtager Statsministeriet.

Kedelig og nørdet – som Fogh

Derimod var Kristian Jensen tilbageholdende. Og det fik Løkke til at frygte, at Kristian Jensen planlagde at overhale ham i kapløbet om at blive Venstres kronprins og tage over efter Anders Fogh.

Kristian Jensen er den stik modsatte type af Lars Løkke – han vil hellere løbe en lang morgentur end at sidde i festligt lag med fadøl på bordet i sene nattetimer. Ligesom Anders Fogh kan han lide drejebøger og planlagte scenarier, mens Lars Løkke er impulsiv og ofte udskyder beslutninger til sidste øjeblik.

Faktisk minder Kristian Jensen på mange måder om en ung Anders Fogh. Fogh, der i øvrigt også var skatteminister, blev dengang beskyldt for at være kedelig, ufolkelig og nørdet, i modsætning til den karismatiske Uffe Ellemann-Jensen.

Kristian Jensen går ikke rundt og nærer et had til Lars Løkke. Men han er skuffet over den måde, han er blevet behandlet på. Og han har meget lidt respekt for Lars Løkkes ubeslutsomhed, hidsige temperament og hang til natteroderi.

Kristian Jensens eneste rigtige allierede har i lange perioder været den daværende politiske ordfører Ellen Trane Nørby. Og hun har på det seneste også mærket formandens vrede: Først skulle hun sendes til Bruxelles som EP-spidskandidat mod sin vilje. Da hun senere ville være gruppenæstformand, blev det også forpurret. Årsag: Hun er ven med Kristian Jensen.

Ingen humørspreder

Kristian Jensens manglende opbakning i gruppen kan bl.a. skyldes at han ikke har mulighed for at manifestere sig ordentligt pga. benspænd fra formanden.

Men gruppen føler også, at han har en negativ tilgang til politikudviklingen.

Kommer et gruppemedlem i medierne med et nyt forslag og bliver ringet op af Kristian Jensen, er det sjældent ros.

Hvordan vil du finansiere det forslag, lyder et typisk spørgsmål fra Kristian Jensen.

Et relevant spørgsmål, men ikke ligefrem noget, der højner humøret.

Krisen i Venstre er dog nu så afgrundsdyb at gamle kamphaner på det seneste har stukket sværdet i skeden af frygt for, at interne krige fuldstændig skal ødelægge partiet.

Derfor vil Kristian Jensen ikke blive udfordret af Søren Pind eller Peter Christensen, hvis Lars Løkke går af.

Hvis partiet skal overleve

Hovedpersonerne har med rædsel indset, at hvis partiet skal have et liv efter Løkke, ligger nøglen til fremtiden i balancen mellem disse aktører: Kristian Jensen, Peter Christensen, Søren Pind, Inger Støjberg, Troels Lund Poulsen og frontpersonen i de midaldrendes gruppering, Klub 19, Hans Christian Schmidt. Han har en så vigtig rolle i baggrunden, at han ifølge Politiken kaldes Frank Underwood af sine kolleger – opkaldt efter den kyniske og magtsyge hovedperson i tv-serien House of Cards.

Den vigtigste akse er samarbejdet mellem Kristian Jensen og Peter Christensen. De to kan blive de nye Anders Fogh og Claus Hjort, hvis de spiller deres kort rigtigt. Men lige nu er de begge handlingslammede, indtil det er afklaret, om Lars Løkke er formand eller færdig.