Det har været længe ventet i dansk politik og nu ligger det endelig fast. Minkkommissionens rapport bliver udgivet 30. juni klokken 11.

Det erfarer B.T., som er i besiddelse af en mail, som Granskningskommissionens sekretariat har sendt til medlemmerne.

Beretningen udkommer både digitalt og i bogform. Hele det fysiske eksemplar i bogform vil dog først foreligge ultimo juli. Men rapporten kan altså læses fuldt ud digitalt.

Der vil blive afholdt at møde i Minkkommissionen 30. juni, hvorefter selve rapporten vil blive offentliggjort.

Minkkommissionen blev nedsat 23. april 2021 og har haft til opgave at undersøge og redegøre for de beslutningsprocesser forud for og efter regeringens beslutning om at slå alle de danske mink ned.

En beslutning, som der viste sig ikke at være lovhjemmel til, og som fuldstændigt ødelagde den danske minkbranche, som ellers var blandt de bedste på kloden.

Beslutningen kostede tusindvis af danskere deres levebrød, da næsten alle minkfarmene lukkede. 13 farme har søgt om støtte til at holde deres minkfarm i en slags dvaletilstand. 1.246 har derimod søgt om decideret erstatning, da de ikke forventer, at deres forretning kan føres videre, efter minkene var aflivet.

Det forventes, at det samlede beløb for erstatninger vil ligge et sted mellem 15,5 og 18,7 milliarder kroner.

Det forventes desuden, at Minkkommissionen udtaler kritik af flere ministerier. Herunder Statsministeriet og især Fødevareministeriet. Det erfarede Ekstra Bladet i slutningen af maj baseret på såkaldte høringssvar, som var sendt ud til de relevante personer, som er genstand for kommissionens undersøgelse.

Den 4. november 2020 afholdt regeringen pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen forklarede, at regeringen havde besluttet, at alle mink i Danmark skulle slås ned.

Mette Frederiksen fortalte, at der var fundet muteret coronavirus i mink, som udviste nedsat følsomhed over for antistoffer.

»Med andre ord: Den muterede virus – via mink – kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal,« sagde Mette Frederiksen.

Herefter begyndte et ihærdigt arbejde med at aflive alle danske mink. Et arbejde, som talrige danske minkavlere har udtalt de oplevede som en ordre.

Men det skete uden lovhjemmel, da Folketinget skal træffe en fælles beslutning, når borgernes ejendom konfiskeres.

Flere eksperter har senere udtalt, at det var helt uforståeligt, at man gik så »drastisk til værks«. Desuden fortsatte aflivningen af mink længe efter, at der var skabt klarhed over, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at kræve alle mink slået ned.

Statsminister Mette Frederiksen sagde blandt andet direkte til en minkavler, at han ikke kunne få lov at beholde sine mink, da han spurgte om netop det i det direkte program 'Go' aften Danmark' på TV 2.