Lyt til artiklen

Ritt Bjerregaard overvejede seriøst at stoppe i politik helt tilbage i 1984.

Det siger afdøde Ritt Bjerregaard til journalist Mikael Bertelsen i programserien 'Det sidste ord', der blev optaget, før hun døde 21. januar, og som søndag aften blev sendt på TV 2.

Årsagen til den overvejelse var, at hendes veninde i Socialdemokratiet Inger Fischer Møller begik selvmord i netop 1984.

»Jeg overvejede, om jeg skulle stoppe i politik,« siger Ritt Bjerregaard i programmet.

I programmet fortæller hun også om sin opvækst på Vesterbro, hvor det var hårdt at bo.

»Jeg kunne høre, når en af mændene i opgangen kom fuld hjem og gav sin kone bank. Men sådan var min far ikke,« siger hun i programmet.

Hun fortæller også, hvordan hun ikke har elsket Socialdemokratiet.

»Jeg vil respekteres. Jeg vil have et godt forhold til mine vælgere. Til min kreds og min kredsbestyrelse. Og jeg kan lide dem. Men jeg vil ikke elskes, og jeg har heller aldrig elsket partiet (Socialdemokratiet, red.). Det er ikke sådan et forhold, jeg synes, man skal have til politik,« siger hun i programmet.

Ritt Bjerregaard har gået forrest i kampen for kvinder i dansk politik.

Hun var den tiende kvindelige minister i Danmark og blandt andet en del af Anker Jørgensen regering i 1973.

Men det var ikke let at entrere en mandsdomineret verden, fortæller hun til Mikael Bertelsen.

Hun oplevede, at især tonen ved politiske forhandlinger var sexistiske.

»Det var meget almindeligt, når man kom til sådan nogle forhandlinger, hvor jeg jo meget tit var den eneste kvinde, så startede man med lidt smalltalk. Og mændene kunne faktisk godt lide at fortælle sådan småsjofle historier, og det var altid noget, der gik ud over kvinder på en eller anden måde,« siger hun og tilføjer:

»Og jeg syntes, det i den grad var pinligt. Hele pointen var, at kvinden var underordnet og sådan en, man roligt kunne behandle dårligt. Sådan lidt sexistisk.«

Ritt Bjerregaard sov stille ind i sit hjem på Østerbro i København, mens hun var omgivet af sine pårørende 21. januar.

Hun havde kæmpet med en kræftsygdom i de sidste år af sit liv.

Da Mikael Bertelsen spørger Ritt Bjerregaard, om hun er bange for at dø, svarer hun det her:

»Det eneste, jeg var bange for, var at ligge på et plejehjem, så jeg var tilhænger af selv at begå selvmord, og var jeg tilstrækkelig syg, kunne jeg godt finde på at rejse til Schweiz og begå aktivt selvmord.«

Da Ritt Bjerregaard til sidst i programmet får de sidste ord, siger hun det her:

»Tak for livet. Tak til alle jer, der har været med til at give mig rigtig gode oplevelser i politik og uden for politik. Jeg håber, I passer rigtig godt på det samfund, jeg forlader.«