Lyt til artiklen

Professor i statskundskab Marlene Wind fra Københavns Universitet er i disse dage skydeskive for udviklingsminister Søren Pind (V) og DF-leder Pia Kjærsgaard. Begge hiver de grove ord frem for at underminere EU-ekspertens troværdighed efter, at hun har udtalt sig om regeringens planer om skærpet grænsekontrol.

Pind raser og kalder professoren for 'Marlene Halv-vind', mens DF-lederen erklærer hende 'fuldstændig færdig' som neutral ekspert.

- Marlene Wind har ladet det løbe af med sig, og hun må være færdig som den person, der udtaler sig som ekspert på EU-området, sagde Pia Kjærsgaard tidligere i dag til Ritzau.

ER MARLENE WIND GÅET OVER STREGEN? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN 

Angrebene på Marlene Wind kommer efter, at hun bl.a. har sagt, at regeringen er i 'grænsepanik' og kaldt aftalen om øget grænsekrontrol for 'valgflæsk', der appellerer til 'den indre svinehund'.

Bt.dk har samlet nogle af hendes udtalelser. Bedøm selv, om hun går for vidt og agerer kommentator:

Hun sagde lørdag til ritzau om grænsedebatten:

 - For at klæbe til taburetterne har regeringen givet Dansk Folkeparti hele scenen og opgivet alle principper for den fri bevægelighed i EU og Danmarks anseelse i udlandet. Men i den seneste uge er sagen kommet helt ud af kontrol, og det har skræmt regeringen fra vid og sans, lød et af de udsagn, der fik Pind og Kjærsgaard til at se rødt.

The Wall Street Journal citerede hende for en måned siden (da aftalen om øget grænsekontrol blev indført, red.) for at sige, at udmeldelsen 'bare blev oversolgt for at tage højde for Dansk Folkeparti'.

- Uheldigvis sender det også et signal til omverdenen om, at Danmark er en lille provinsiel landsby, der bare gerne vil passe sig selv, fortsatte hun.

Politiken bad i december 40 personer give udvalgte debattører og meningsdannere karakterer for deres evne til at være til stede i debatten og sætte dagsordenen i det forgangen år. Marlene Wind var en af dem, og hun uddelte drøje hug:

- Det er påfaldende, at det ikke er regeringspolitikere, som er de mest indflydelsesrige meningsdannere. Årsagen er, at regeringen er kørt træt, og det har i 2010 givet markante autentiske politikere uden for regeringen en ekstraordinært stærk platform til at sætte dagsordenener, sagde professoren til Politiken.

I samme artikel kommenterede hun, at Pia Kjærsgaard dominerer dansk politik.

- Ja, selv SF er hoppet med på Kjærsgaards vogn. Bortset fra de radikale og Enhedslisten har hele det politiske liv i 2010 også danset efter hendes dirigentstok.

Hun kritiserer i skarpe vendinger statsministeren, der endte langt nede på listen over markante meningsdannere.

- Ja, hvis Anders Fogh var statsminister, er jeg ikke i tvivl om, at billedet ville være anderledes. Han havde medierne i sin hule hånd, var dagsordensættende og meget proaktiv. I forhold til ham virker Løkke passiv, udbrændt, lidt sur, indadvendt og småtræt af journalisterne. Han er i det hele taget dårlig til at sætte en dagsorden, sagde hun og kaldte i samme artikel Anders Samuelsen (LA) for et 'wonderkid', som er kommet frem på sin troværdighed.

I november kaldte hun stramninger af udlændingepolitikken for 'symbolpolitik og opvarmning til valget - et signal om, at man har strammet yderligere, som man håber at få stemmer for.' De nye regler ville ifølge Wind ikke ændre noget som helst.

Information gik sidste sommer eksperten på klingen i en artikel med rubrikken: 'Som Winden blæser...' Baggrunden var, at Marlene Wind på samme dag havde givet to helt modstridende vurderinger af Jens Rohde (V). Den ene gav Rohde ret, den anden anklagede ham for at 'forvrænge debatten'. Hvad mener Marlene Wind egentlig, spurgte Informations journalist?!

Hun mente, forklarede hun,  at Jens Rohde 'sidder nede i parlamentet og keder sig og vil gerne i medierne'.

- Hvor ved du det fra, spurgte journalisten?

- Det ved jeg heller ikke. Det er da bare min egen vurdering. Jeg kan ikke forestille mig andre motiver, når man melder så groteskt ud, svarede Wind og medgav, at hun dermed fjerner sig fra at udtale sig som EU-ekspert.

- Det med motivforskning, ligger det ikke udenfor dit ekspertisefelt?

- Det kan du da godt sige, men det er tit sådan noget, man bliver spurgt om. Hvad er baggrunden for, at han eller hun siger, som vedkommende gør? Det, synes jeg ikke, ligger udenfor mit felt med mit kendskab til europaparlamentets måde at arbejde på, sagde Marlene Wind. 

Er Marlene Wind gået over stregen med sine udtalelser? Eller er kritikken fra Pia Kjærsgaard og Søren Pind helt ude i hampen?

Deltag i debatten herunder