Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) håber på, at Venstres folketingsgruppe vil pege på Karen Ellemann som ny gruppeformand efter ministerrokade.

- Jeg har bedt Karen Ellemann om at træde tilbage som minister med det dybtfølte håb om, at Venstres folketingsgruppe vil vælge hende som Venstres første kvindelige gruppeformand, siger Løkke.

Venstres nuværende gruppeformand, Søren Gade, har allerede oplyst, at han vil træde tilbage som gruppeformand - senest til august - da han stiller op til Europa-Parlamentet næste år.

Karen Ellemann var indtil onsdag minister for fiskeri, nordisk samarbejde og ligestilling. Den post overtages af partifællen Eva Kjer Hansen, som allerede har ministererfaring.

Karen Ellemann var tidligere minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde.
Karen Ellemann var tidligere minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Det var en blandet onsdag for Ellemann-familien. For mens Karen Ellemann røg ud af ministerholdet, kom bror Jakob Ellemann-Jensen ind.

Han er ny miljø- og fødevareminister i stedet for Esben Lunde Larsen (V), som tirsdag trådte tilbage.

- Det er selvfølgelig en lidt blandet følelse. Men vi har en tradition med, at der skal være en Ellemann i Venstre ledelse. Så jeg håber, at hun bliver valgt som gruppeformand, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Med ham på ministerholdet skal Venstre også have ny politisk ordfører, da den rolle har været Jakob Ellemann-Jensens job siden valget i 2015.

Foruden Esben Lunde Larsen (V) meddelte også Søren Pind (V) tirsdag, at han stoppede som uddannelses- og forskningsminister.

Pind stopper helt i dansk politik. Esben Lunde Larsen fortsætter i Folketinget frem til næste valg.

/ritzau/