En ny aftale om digital ophavsret, der skal slutte konflikten mellem biblioteker og musik- og bogforlag, bliver Marianne Jelveds største udfordring som kulturminister, lyder det fra eksperter.

Glem alt om mediestøtteforlig og museumslov. Øverst i bunken af sager, der venter på kulturminister Marianne Jelveds bord, ligger udfordringen med at kunne sikre en ny aftale om digital ophavsret uden at gå på kompromis med bibliotekernes interesser og de kommercielle interesser, lyder det fra eksperter på det kulturpolitiske område.

- En ny aftale om ophavsretten til e-bøger og lignende er Marianne Jelveds allerstørste udfordring lige nu. Den aftale er helt afgørende for dels hele bogbranchens udvikling - og dermed for producenters arbejdsvilkår - og dels for borgernes lige adgang til litteratur på folkebibliotekerne i forhold til at stille nye digitale materialer, herunder e-bøger, gratis til rådighed, siger Peter Duelund, lektor på Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, til Berlingske Nyhedsbureau.

Bibliotekerne mener, at forlag og musikselskaber skal tvinges til at stille materiale til rådighed for bibliotekerne og har opfordret den nu tidligere kulturminister Uffe Elbæk til at lave generelle retningslinjer på området, men forhandlingerne mellem parterne gik i opløsning for få uger siden.

Anders Lange, kulturjournalist og underviser i kultur på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er enig i, at digitaliseringsproblematikken er den største udfordring. Han peger desuden på, at kulturlivet i det hele taget har meget at indhente, når det gælder nye medier.

- Kulturen har en kæmpe udfordring med at blive bedre til at formidle digitalt. De statslige kulturinstitutioner er langt bagud i form af for eksempel apps til smartphones, selv om den digitale udvikling rummer rigtig mange muligheder for kulturlivet, siger Anders Lange til Berlingske Nyhedsbureau.

Både Anders Lange og Peter Duelund er imidlertid optimistiske i forhold til Marianne Jelveds nye rolle på grund af hendes store erfaring.

- I forbindelse med de digitale problemstillinger kan hun trække på sine politiske erfaringer fra det nordiske kultursamarbejde, hvor hun tidligere var en ledende figur, så vi sammen med de øvrige nordiske lande kan søge en fælles europæisk løsning på de meget principielle problemstillinger, der ligger i den digitale kulturverden, siger Peter Duelund.

- Hun har slagkraft og tyngde internt i sit parti og har sine ting i orden. Hun står for det lange seje træk, mens Uffe Elbæk mere er en projektmager, og jeg kan godt se hende sidde på posten i lang tid, supplerer Anders Lange.

Foruden en aftale om den digitale kulturformidling venter også forhandlinger om mediestøtten og om en længe ventet museumslov, lyder vurderingen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.