I morgen ved vi, hvem der skal være Danmarks statsminister i årene fremover. Vi fik ikke den præsidentvalgkamp, som mange havde forventet. I stedet er det, de mindre partier, der har præget den politiske dagsorden.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Uanset hvem der bliver Danmarks næste statsminister, vil vedkommende have en række 'møgsager' med i rygsækken.

Helle Thorning-Schmidt er for eksempel belastet af både udfordringen med at skulle manøvrere med en politisk uenig opposition og sin egen personlige skattesag.

B.T. har her samlet en række af de politiske og personlige ’møgsager’, som Socialdemokraternes formand vil have med i flyttekasserne ind i statsministeriet.

Helle Thorning-Schmidts politiske møgsager

24 års-reglen

S og SF gik til valg på, at loven, der skal forhindre tvangsægteskaber, skal bestå. Men en presset Villy Søvndal blev tvunget til at sætte ord på forskellen mellem S og SF. Han valgte at pege på 24 års-reglen, og det var et gigantisk selvmål. Dermed tændte han et bål af uro i rød blok. Først ville han diskutere reglen, dernæst trak han i land - og imens jublede blå blok over usikkerheden i den vigtige udlændingepolitik.

Det Radikale Venstre

Det Radikale Venstre står til at få et kanonvalg, og Margrethe Vestager har med stærk politisk timing brugt medgangen til at fremlægge syv krav til Helle Thorning-Schmidt og SF. Flere af kravene strider imod det grundlag, Helle og Villy går til valg på. Den radikale succes er ved at blive en hæmsko for Helle Thorning. Hun skal holde tungen lige i munden, hvis hun skal stille de reformvenlige radikale tilfredse.

Slog aldrig Fogh

Socialdemokraterne er gået tilbage i alle valg, Helle Thorning-Schmidt har ledet. Hvadendten det har været folketings-eller kommunalvalg.

Det lykkedes hende heller aldrig at slå Anders Fogh, som hun ellers lovede medlemmerne, da hun blev valgt til formand i stedet for Frank Jensen.

Det store arbejderparti ser igen ud til at gå tilbage, og hun får ikke flere chancer, hvis ikke hun slår Lars Løkke Rasmussen.

Tynde politiske meritter

Helle Thorning-Schmidts politiske meritter er ikke mange. Hun har kun medvirket i et politisk forlig i Folketinget - Velfærdsforliget i 2006. Da hun blev formand sagde hun ellers, at hun ville ' arbejde regeringen ud af kontorerne'. DF har dog i vid udstrækning holdt hende uden for forhandlingslokalerne.

Det blegner i forhold til Lars Løkke, der har bred og lang erfaring fra et liv i dansk politik.

I debatterne kan hun dog sit stof, og fortællingen om hendes politiske kompetencer er aldrig kommet i fokus, fordi ballade i den borgerlige lejr konstant har buldret af sted.

Fair løsning blev svær løsning

Kernebudskabet giver god mening, og burde stå klart: Vi skal arbejde os ud af krisen. Man må yde, før man kan nyde.

Men Helle Thorning-Schmidt tøvede undervejs og spillede ikke offensivt på budskabet.

Det var, som om hun selv blev i tvivl. Dermed blev de 12 minutters ekstra arbejde til en løsning, som ingen i dag rigtig forstår, og Lars Løkke snakker drillende om '12-minutters-penge'.

Samtidig har fagbevægelsen forpligtet sig til at finde 15 mia. kr. i trepartsforhandlingerne, en vigtig grundsten i S-SFs ' Fair Løsning'. Men FOA-formand Dennis Kristensen ( billedet) er ligningens løse missil, der med forholdsvis usolidariske meldinger i medierne spreder usikkerhed om planen.

Hverken mere eller mindre

Da Helle Thorning i 2009 sammen med Villy Søvndal fremlagde 'Fair Løsning' og 'Fair Forandring' hed det, at indholdet ville blive gennemført efter et valg - ' hverken mere eller mindre'. I takt med De Radikales fremgang har Helle Thorning dog måttet skrue op for forhandlingsviljen, så meldingen nu er, at den konkrete politik må komme an på valgresultatet.

-Befolkningen sammensætter Folketinget, og så må vi jo forhandle. Vi må forhandle om det hele, det hele skal hænge sammen, understregede Helle forleden.

Helle Thorning-Schmidts personlige møgsager

Skattesagen

B.T. afslørede i juni sidste år, at Helle Thorning-Schmidts mand, briten Stephen Kinnock, ikke betalte skat i Danmark, men i Schweiz. Han bor det meste af tiden i Geneve, hvor han arbejder.

Thorning offentliggjorde siden Skats afgørelse, der på to linjer frikendte hendes mand. Den øvrige afgørelse - ni sider i alt - nægtede hun imidlertid, trods et løfte om det modsatte, at lægge frem. Det gjorde B.T. 8. september i år. Først da fik offentligheden kendskab til, at hun uberettiget havde anvendt sin mands skattefradrag i perioden fra 2000 til 2008.

Privatskole vs. folkeskolen- Der kan være mange årsager til at forældre vælger en privatskole frem for folkeskolen.

Mange steder er den vigtigste forklaring et egoistisk snæversyn i middelklassen.

Sådan sagde Helle Thorning-Schmidt i 2002. Alligevel forhindrede det hende ikke i at indskrive sin ældste datter, Johanna, i en privatskole i 2010. Datteren begyndte efter sommerferien 2010 i 8. klasse på Ingrid Jespersens Gymnasieskole på Østerbro.

Leasede bil i Tyskland
Helle Thorning-Schmidt kom i modvind i foråret 2011, da det kom frem, at hendes private bil var leaset hos Fleggaard i Tyskland.

Det betød, at hun hver måned sparede seks procent på momsen.

Derved udnyttede hun et hul i skattelovgivningen, som et flertal i Folketinget, inklusiv Socialdemokraterne, har lukket fra 1. januar 2013.

Ifølge Helle Thornings egen forklaring har hun dog ikke selv leaset bilen i Tyskland.

- Jeg har ikke været i Tyskland og lease en bil, men har leaset den hos Care Point i Glostrup, som har en aftale med Fleggaard, forklarede hun dengang.

Gucci-Helle
Allerede under tiden som europa-parlamentariker fra 1999 til 2004 fik Helle Thorning-Schmidt øgenavnet Gucci-Helle. Det sarkastiske tilnavn, der hentydede til hendes tasker og dyre tøjstil, fik hun af partifællen Freddy Blak.

Navnet kom til at klæbe til hende i mange år efter og har været med til at forstærke billedet af, at hun ikke i traditionel forstand er en ægte socialdemokrat.