Traditionen tro åbnede Folketinget i dag, på den første tirsdag i oktober. Og det er i sandhed en dag, som står i traditionernes tegn. Hvert år overværer kongehuset nemlig åbningen, og det er efterhånden også blevet en tradition, at medlemmer af Enhedslistens folketingsgruppe nægter at rejse sig for kongefamilien.

»Vi er tilhængere af et ægte fuldbyrdet demokrati, hvor beslutningstagerne er valgt af folket, og ikke af statsoverhoveder, der er blevet født til magten udenom demokratiet, med alle mulige særlige privilegier, den almindelige dansker aldrig kommer i nærheden af. Kongehuset hører ikke hjemme i et moderne demokrati, og derfor vil vi heller ikke give dem den anerkendelse,« fortæller arbejdsmiljøordfører i Enhedslisten Christian Juhl til BT.

De 14 medlemmer af Enhedslistens folketingsgruppe ankom først efter kongefamilien, da Folketinget i dag blev åbnet, i et symbol på deres protest. Det fik udenrigsordfører hos Dansk Folkeparti Søren Espersen til at kalde Enhedslisten for ’barnagtige’, samtidig med han beskyldte partiet for at udvise foragt for imod det danske folkestyre.

Den kritik tager Christian Juhl ikke så tungt.

»De sure opstød fra Søren Espersen er jo i sig selv blevet en tradition, men han må da mene hvad han vil. Hvis han virkelig har så forstenet et syn på kongehuset, at han slet ikke mener, at man kan diskutere det, så synes jeg i højere grad, at det er Søren Espersen, som udviser foragt,« siger arbejdsmiljøordføreren til BT.

Selvom Enhedslisten traditionen tro nægter at rejse sig for kongehuset, så understreger Christian Juhl, at det ikke er et generelt fænomen i partiet, at man nægter at rejse sig for andre statsoverhoveder og magthavere.

»Når vi holder møder rejser vi os da altid for ministre eller udvalgsformænd. Men vi rejser os altså kun for de folkevalgte. Vores respekt for det sande demokrati er faktisk så stor, at vi gerne rejser os, selv for Søren Espersen (formand for Udenrigspolitisk Nævn, red.) og andre fra Dansk Folkeparti,« fortæller Christian Juhl til BT.

Hvad mener du selv om Enhedslistens protest? Deltag i afstemningen herunder