Danske unge uden læreplads bør søge mod Tyskland, lyder opfordringen fra undervisningsminister Christine Antorini (S).

For mens 12.000 unge danskere mangler en læreplads for at gennemføre deres uddannelse som eksempelvis tømrer eller frisør, efterspørger virksomheder i nabolandet mod syd 33.000 lærlinge, skriver Avisen.dk.

- Det her er en fantastisk god chance. De får en læreplads, erfaring fra udlandet på CVet og en del af omkostningerne betalt. Ja, lærlingelønnen i Tyskland er lavere, men holdt op imod, at det kun er nogen måneder af et helt liv, så bør de gøre det, siger Antorini til netavisen.

Siden 2008 er manglen på praktikpladser i Danmark firedoblet, og i dag står over 12.000 unge uden en »rigtig« praktikplads, hvis man tæller elever i skolepraktik med.

I slutningen af november indgik Danmark og Tyskland en aftale, der skal gøre det lettere både at arbejde og uddanne sig på begge sider af grænsen.

Selv om det hele tiden har været muligt at tage praktik i udlandet, betyder den nye aftale, at en tysk læreplads anerkendes fuldt ud på højde med en læreplads i Danmark.

Alene i den tyske delstat Slesvig-Holsten mangler der 1.200 lærlinge, så de unge danskere behøver ikke at rejse langt.

Men i de fleste fag er lønnen for lærlinge i Tyskland under halvdelen af i Danmark, og trods lavere skat og tilskud til husleje trækker lønforskellen ned i interessen fra mange danske unge.

Hvad mener du om Antorinis opfordring - er det vejen frem for danske unge uden læreplads? Deltag i debatten under historien