Alliancen mellem den kontroversielle landbrugslobby Bæredygtigt Landbrug og miljøminister Eva Kjer Hansens (V) er mere omfattende end hidtil kendt.

En video afslører, hvordan Eva Kjer Hansen bedyrede næstformanden for Bæredygtig Landbrug samt to medlemmer fra samme landbrugslobby at skrive en opsang ud til alle landets borgmestre om vedligeholdelsen af vandløb. Det skriver BT onsdag.

Den 17. oktober var Eva Kjer Hansen inviteret ud til en landmand ved Gelsåen i Rødekro, som var vred over, at kommunen ikke fjernede nok grøde i hans vandløb, hvilket betød, at vandet ikke kunne løbe frit og derfor skabte oversvømmelser.

Mødet blev sat i værk af det meget aktive medlem af Bæredygtigt Landbrug, Jens Peter Aggesen, der - ifølge ham selv - har kendt Eva Kjer Hansen i flere år. »Jeg har hendes nummer, så jeg kan ringe til hende,« forklarer Aggesen til BT.

Aggesen ringede til landmanden Claus Andersen, der ligeledes er medlem af landbrugslobbyen, og han havde intet imod at få besøg af ministeren til at fortælle om sine kvaler. På mødet deltog i øvrigt også næstformand i Bæredygtigt Landbrug, Peter Rosendal.

På en video fra mødet ved Gelsåen kan man se og høre, hvordan Claus Andersen og Peter Rosendal, forklarer ministeren, at kommunerne ikke overholder regulativerne. Ifølge næstformanden bruger kommunen en forkert måde at måle op, hvor meget vand, der kan løbe igennem vandløbet.

De står dog slet ikke på Claus Andersens mark, men nabogrunden, der også ligger ned til åen.

Herefter fremgår det af videoen, at ministeren midt på å-breden, tilsyneladende uden at rådføre sig med sit embedsværk, varsler, at hun vil skrive et såkaldt hyrdebrev til landets kommuner. Et hyrdebrev er et orienterende brev fra en myndighed.

»Alt det I har sagt til mig i dag….Nu skal jeg først hjem og se på regelsættet, og hvordan og hvorledes. Men det jeg tror, jeg allerede kan sige nu… Jeg vil nok skrive et hyrdebrev til kommunerne og minde dem om deres forpligtelse til at leve op til regulativerne på det her område. Og det tror jeg er nødvendigt,« siger Eva Kjer Hansen på klingende sønderjysk i videoklippet.

To dage efter besøget sender Bæredygtigt Landbrug et udkast til et brev til borgmestrene.

I brevet står, at ‘regeringen ønsker at styrke landbrugets konkurrenceevne og indtjening’ og ‘det er helt afgørende, at kommunerne gør deres yderste for at sikre en effektiv og velfungerende vandafledning.’
4. november sender Eva Kjer Hansen så personligt et brev til borgmestre og medlemmer af kommunalbestyrelser landet over. Ministeren kopierer ikke direkte passager i brevet til kommunerne, men har samme pointer som landbrugsorganisationen ønsker i ’udkastet’.

Samarbejdet med ministeren har vakt glæde hos Bæredygtigt Landbrug. I en nytårstale, som lobbyens faglige direktør har lagt på nettet, fremhæves hyrdebrevet som en af organisationens successer for året, der gik.

»Vi får renset vores vandløb. Efter aftale med os udsendte ministeren et hyrdebrev i november til kommunerne med henvisning til at overholde loven. Og hvis ikke de gjorde det ville de pådrage sig erstatningspligt. Det har virket rigtig mange steder allerede,« skriver faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Jørgen Evald Jensen.

Roger Buch, ekspert i offentlig forvaltning og forskningschef på Danmarks Journalisthøjskole, siger om sagen:

»Et tæt samarbejde er helt normalt, men det er ikke hensigtsmæssigt, hvis vi har en situation, hvor interesseorganisationer mere eller mindre bestemmer, hvad der kommer ud af ministerierne. Så man må håbe, at det her er undtagelse for, hvordan det ellers foregår i ministerier.«

LÆS MERE I BT ONSDAG