Både i sit private og politiske liv har Henrik Sass Larsen kæmpet sig frem efter nedture.

Henrik Sass Larsen har ifølge BT haft en opvækst, som de færreste vil misunde. Han er opvokset i det socialbelastede Taastrupgård i Høje Taastrup, hvor han boede sammen med sin mor Pia Pedersen, der var kassedame i Bilka, inden hun senere blev førtidspensionist.

Henrik Sass Larsen var blot et år, da forældrene blev skilt, og moren flyttede snart sammen med en ny mand. Det blev starten på flere års mareridt for den unge Henrik Sass Larsen. Stedfaren var voldelig over for ham, og moren greb ikke ind. Først da Henrik Sass Larsen blev 12 år, skred myndighederne ind. Han blev fjernet fra hjemmet efter pres fra skolen og socialforvaltningen og blev anbragt på et børnehjem.

Men tilværelsen på børnehjemmet var ikke meget nemmere.

- Personalet var søde og rare, og jeg havde mit eget værelse. Men mange af de mindre børn var præget af, at de fik en ny mor og far, hver gang personalet havde holdskift. De var ekstremt kontaktsøgende og klatrede rundt på de større børn som mig, har Henrik Sass Larsen tidligere fortalt i et af de mere sjældne personlige interview. Dengang var det til Ugebrevet A4. Han ønsker nemlig ikke at tale om fortiden og slet ikke barndommen.

- På et tidspunkt i sit liv må man altså tage en beslutning: Man kan ikke blive ved med at flæbe over det, der er sket, har han sagt til Ekstra Bladet

Henrik Sass Larsen prøvede flere gange at forlade børnehjemmet. Men hver gang kom han tilbage. For derhjemme ventede stedfaren og øretæverne sad løst.

Men da han blev 15 år, ramte heldet endelig Henrik Sass Larsen. Forældrene til en skolekammerat tilbød, at han kunne flytte ind hos dem i Greve. De tog sig af ham, som var han deres egen søn. Helt uden betaling. Og i dag er forholdet stadig så tæt, at Henrik Sass Larsen 11-årige datter kalder farens plejeforældre for bedstefar og bedstemor.

Som 16-årig meldte Henrik Sass Larsen sig ind i Danmarks Socialistiske Ungdom. Han har mødt Tommy Kamp, der i dag menes at være årsag til Henrik Sass Larsens ’dårlige selskab’ i hjembyen Køge.

Tommy Kamp blev som en reservestorebror for den yngre Sass Larsen. Og lige siden har de to haft et nært venskab. Og det siges, at når Sass Larsen har valgt sine venner, så svigter han dem aldrig.

Han har tidligere sagt til Fyens Stifttidende:

- Tommy og jeg har været venner i lang tid, og det ændrer det her ikke på.

Han hentydede dengang til bestikkelsessagen i Køge, hvor den tidligere socialdemokratiske formand, Tommy Kamp, ifølge to café-ejere, spiste og drak gratis, mod at Kamp til gengæld lovede at hjælpe med at skaffe en attraktiv udendørsservering. Siden har politiet valgt at sigte Tommy Kamp for bedrageri.

- Der er nok nogle, der vil tænke – af bekvemmelighedshensyn – at man skal indrette sine venskaber, så man ikke havner i sådan en situation. Men sådan er jeg ikke. Det tager jeg med, sagde han ligeledes til Fyens Stiftstidende.

Henrik Sass Larsen har en HF-eksamen fra Greve og har læst HA/forvaltningsstudier ved RUC. Han har aldrig færdiggjort sit speciale men startede i stedet et kommunikationsfirma sammen med Svend Gunbak, der dengang arbejdede som presserådgiver for de borgelige, og den radikale Lars Kaspersen.

Senere købte han og andre Svend Gunbak ud. Men året efter måtte firmaet lukke. Gunbak derimod var en million kroner rigere.

Henrik Sass Larsen bliver valgt ind i Folketinget i 2001, hvor socialdemokraterne mistede regeringsmagten. Han var senere med til at hjælpe Helle Thorning-Schmidt til formandsposten i 2005. Det medvirker til, at den nye S-formand gør Henrik Sass Larsen til en betydningsfuld mand i partiet, og han har hele tiden været et godt bud på en eventuel kommende økonomi- eller finansminister.

De politiskedrømme ramler dog, da der bliver sået alvorlig tvivl om, hvorvidt han kan sikkerhedshedsgodkendes af Politiets Efterretningstjeneste. Drømmen om en ministerpost krakelerer, og Henrik Sass Larsen bliver forvist fra første række i Socialdemokratiet til de bagerste bænke som menigt folketingsmedlem, hvor der er langt mellem mediernes og omgivelsernes opmærksomhed.

Her har han befundet sig indtil onsdag, hvor han ifølge flere medier får en ny chance i partiets top, når han bliver udnævnt til Socialdemokraternes nye gruppeformand.