Hvad gør Troels Lund Poulsen?
»Det bliver en lakmusprøve på, hvad Venstre tør, når de sidder i regering,« som B.T.s politiske analytiker, Henrik Qvortrup, udtrykker det:
»Der hviler der et kolossalt pres på Venstres nye – endnu ikke valgte – formand.«
For efter at spionsagerne mod tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) onsdag blev droppet, har det efterladt Venstre i en penibel situation.
Borgerlige oppositionspartier som De Konservative, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti har allerede lugtet blod og har krævet en såkaldt hasteforespørgsel med statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketingssalen.
Og Claus Hjort Frederiksen pegede også den vej onsdag aften i TV 2-programmet 'Lippert'.
»Min sag er konkret rejst af Barbara Bertelsen, der er departementschef i Statsministeriet. Og jeg går ikke ud fra, at hun foretager sig sådan noget, uden at det er clearet af statsministeren,« lød det fra Venstre-nestoren.
Henrik Qvortrup udlægger Venstre-dilemmaet.
»Under normale omstændigheder ville der ikke være så meget at rafle om. Den samlede borgerlige opposition ville sige fuld fart frem, og også Venstre ville med hud og hår argumentere for, at den skulle have fuld skrue,« siger han:
»Men nu er situationen jo som bekendt den, at Venste sidder i regering med hende, hvis departementschef skal undersøges. Så noget af den mest spændende i de kommende dag er, hvor Venstre lægger snittet i forhold til det her.«
Især skuer B.T.s politiske analytiker med interesse mod det forestående Venstrelandsmøde i Herning om kun lige over to uger.
»Jeg tror ikke, at Troels Lund Poulsen slipper helskindet fra det landsmøde, hvis han på en eller anden måde får signaleret, at 'ja, vi skal have en undersøgelse, men den skal ikke blive alt for farlig for Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen',« siger Henrik Qvortrup og konkluderer:
»Så får han problemer.«
I samme forbindelse er Henrik Qvortrup også spændt på at se, hvordan selve undersøgelsen af forløbet kommer til at foregå.
Bliver det for åbnede eller lukkede døre? Skal Folketinget nedsætte undersøgelsen? Hvor langt vil man gå tilbage? Og ikke mindst: Vil oppositionen kunne lykkes med at trække Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen ind i den?
»Og det er der, djævlen ligger i detaljen: For øvelsen for regeringen er at få det til at tage sig ud som om, at den ønsker alt for en dag. Men der skal man nok ikke være for naiv,« siger B.T.s Henrik Qvortrup:
»For det, at der kommer en undersøgelse, er ikke det samme som, at den bliver skruet sammen på en måde, der virkelig kan sætte fokus på Barbara Bertelsen og Mette Frederiksens roller. Og det er det, kampen kommer til at stå om lige nu i det på mange måder noget højspændte spil om, hvad der skal ske.«