Sociolog og samfundsdebattør Henrik Dahl mener, at det er selvforskyldt, at Socialdemokraterne lige nu oplever den værste nedtur i 100 år. Ifølge en ny meningsmåling ville kun 16,9 procent af vælgerne stemme på det gamle arbejderparti, hvis der var valg i dag. Og så lav har vælgertilslutningen ikke været siden 1898.

Men den nye chok-måling overrasker ikke Henrik Dahl.

- Der er jo intet overraskende i det. Socialdemokratiet har den dårligste leder formentlig nogensinde, siger Henrik Dahl, der allerede sidste år var gevaldigt ude med riven efter Socialdemokraternes formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt.

ER DET SELVFORSKYLDT, AT SOCIALDEMOKRATERNE STÅR TIL DET VÆRSTE VALG I 114 ÅR? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

I forbindelse med udgivelsen af sin debatbog beskrev han Helle Thorning-Schmidt som en 'blank person' med en' meget begrænset almen viden'. Og den holdning holder han fast i.

- Statsministeren er ikke nogen særlig dygtig leder, og hun er heller ikke særlig fagligt stærk. En S-ledet koalitionsregering er afhængig af De Radikale, og det kan kun ske, hvis man selv er en stærk leder og kan holde sammen på en koalition. Og hvis de betingelser ikke er opfyldt, så skal det selvfølgelig gå galt, forklarer Henrik Dahl.

Han mener desuden, at Helle Thorning-Schmidt er ligeså dårlig til at være statsminister, som hun er til at være leder for socialdemokraterne.

- Helle Thorning ved ikke særlig meget om særlig mange emner. Mange af de andre statsministre har haft nogle kerneområder, hvor de har kunnet gå i dybden, og ingen af de betingelser er opfyldt hos Helle Thorning. Så når man sammenligner hende med andre statsministre, så er det ikke så underligt, at hun falder igennem, siger den kritiske forfatter, der ellers tidligere har været aktiv i både SF og Socialdemokraterne.

Men sidste år fik Henrik Dahl nok. Han mente, at venstrefløjen ikke rykkede sig ud af stedet, og derfor droppede han sit politiske arbejde. Den nye meningsmåling viser, at han ikke er den eneste, der er utilfreds med partiet. Men skal Socialdemokraterne gøre sig håb om at vende nedturen, så skal der mere end et mirakel til, mener Dahl.

- Regeringen er fortabt. Der er ikke noget at gøre. Når de forkerte folk er på opgaven, så kan det aldrig gå godt, lyder dødsdommen fra sociologen.

Mens det går tilbage for Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne, så viser den nye meningsmåling endnu engang, at De Radikales leder Margrethe Vestager har godt fat i vælgerne.

- Hun ved, hvad hun vil, og hun er en stærk leder. Og derfor får hun også sin politik igennem. Og hun får overraskende god presse - også i sine møgsager, hvis hun får dem serveret rigtigt, forklarer Henrik Dahl, der dog ikke mener, at Helle Thorning-Schmidt kan lære noget superkvinden Vestager.

Og også Enhedslisten kan glæde sig over at gå frem i meningsmålingen, der er lavet af Megafon fo TV2 og Politiken. Men det er, fordi vælgerne flygter fra SF, mener Henrik Dahl.

- De urealistiske mennesker skal have et sted at gå hen. Og nu hvor SF og er blevet for seriøse og pragmatiske, så er der kun et parti tilbage for folk, der ikke ved, hvordan tingene hænger sammen - og det er Enhedslisten, siger Dahl, der dog ikke mener, at vi nogensinde kommer til at se Enhedslisten i regeringen.

Er det selvforskyldt, at Socialdemokraterne står til et så dårligt valgresultat?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i BT