Den 46-årige radikale leder Margrethe Vestager gik selv til statsminister Helle Thorning-Schmidt og sagde, at hun var villig til at forlade dansk politik for at blive EU-kommissær, hvis det kunne lade sig gøre at få en af de virkelig tunge poster til Danmark.

Forslaget blev fremsat under en dybt fortrolig samtale i slutningen af maj eller i begyndelsen af juni, oplyser en velinformeret kilde. Dermed tegnes et billede af Thorning og Vestager i et hemmeligt samarbejde, som skulle sikre et dansk EU-kup.

Vestagers tilbud mest karakter af tankespind, da det blev fremsat i forsommeren.

I maj lå det slet ikke i kortene, at Socialdemokraterne ville give posten til en radikal, viser BTs rekonstruktion af forløbet. Og fokus var på en toppost til Helle Thorning-Schmidt.

Men natten til søndag var tingene vendt på hovedet. Margrethe Vestager bliver Danmarks nye EU-kommissær og forlader med øjeblikkelig virkning dansk politik. Posten som formand for De Radikale bliver overtaget af Morten Østergaard.

Siden nytår havde en topembedsmand i Statsministeriet stået i spidsen for at undersøge, om Thorning kunne blive formand for Det Europæiske Råd, men planerne kuldsejlede ved topmødet i juni.Med Thorning reduceret fra favorit til outsider, skiftede det danske hold til plan B. Fra slutningen af juli blev der arbejdet på fuld tryk på at sikre Danmark en tung kommissærpost. Margrethe Vestagers navn blev fældet ned på det papir, som Thorning afleverede til kommisionsformand Jean Claude Juncker.

I de følgende uger arbejdede han på at skræddersy en ny kommissærpost inden for finansielle anliggender specielt til hende. Man aftalte, at Thorning holdt Vestager-kortet tæt til kroppen, indtil de to ledige EU-topposter blev endeligt fordelt på EU-topmødet i forgårs.

Belært af lektionen fra topmødet i juli kunne man ikke udelukke, at der i sidste øjeblik ville åbne sig en sidste ny mulighed for Thorning til at snuppe rådsformandsposten. Man måtte spille spillet til ende. Hvis Thorning mod alle odds fik tilbudt et topjob, faldt Vestager-planen til jorden. Danmark kunne trods alt ikke få både i pose og sæk.

Da Tusk-Mogherini-løsningen var i hus, afslørede Thorning lidt over midnat natten til søndag, at Danmark havde fået lovning på en tung kommissærpost, hvis vi stillede med Margrethe Vestager.