V-profiler melder sig ud i protest. Men interne målinger viser, at Venstres vælgere er vilde med Inger Støjbergs politik.

Flere Venstre-folk har meldt sig ud i protest mod udlændninge-politikken, og koryfæer som Birthe Rønn Hornbech kritiserer partiet.

Men det er slet ikke karakteristisk for partiets medlemmer og vælgere.

Interne meningsmålinger i Venstre viser tværtimod, at partiets vælgere og medlemmer er meget enige i den førte udlændningepolitik, og at de politisk ligger præcis, hvor integrationsminister Inger Støjberg ligger.

Det erfarer BT fra kilder i Venstre og kilder med stort kendskab til Venstre. Kilderne udtaler sig dog kun på betingelse af anonymitet.

BT skrev i mandags, at mange i Venstre er begyndt at se Inger Støjberg som et godt bud på en ny formand efter Lars Løkke Rasmussen i stedet for Kristian Jensen. Og ifølge de målinger, BT har kendskab til, rammer hun Venstres nuværende vælgere bedst med sin politik.

Tæt på Dansk Folkeparti

»Mens Anders Fogh var formand, lå Venstre lidt over midten til højre for krydset, og ambitionen i Venstres ledelse var, at partiet skulle bevæge sig mere opad i den moderne retning. I stedet er partiet siden sunket langt ned i det traditionelle, og er ret tæt på Dansk Folkeparti på værdi-aksen. Og det er lige præcis dér, Inger Støjberg ligger,« siger en kilde med godt kendskab til Venstre.

»Jeg har aldrig været i tvivl om hendes ambitioner. For halvandet år siden ville Kristian Jensen være urørlig på et landsmøde. Det er han ikke i dag. Jeg tror, Inger Støjberg bliver Venstres næste formand. Hun skaber en helt anden tone i Venstre, og det virker. Og hun har brutaliteten til at føre det igennem,« fortsætter kilden.

Flygtningekrisen er en kæmpe udfordring for regeringspartiet. Fem medlemmer har på det seneste meldt sig ud i protest mod udlændingepolitikken. Bl.a. har partiets erfarne europaparlamentariker og stemmesluger Jens Rohde forladt Venstre til fordel for De Radikale. Andre Venstre-folk er gået samme vej eller til Alternativet. En garvet Venstre-politiker som tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech kritiserer åbent sit parti, som hun mener ’er i frit fald’.

»Det nytter ikke noget, at Venstre tror, man kan overhale Dansk Folkeparti højre om, for hver gang Venstre skærper tonen og politikken, kræver Dansk Folkeparti bare mere,« sagde Birthe Rønn Hornbech i sidste uge til TV2.

Ultraliberale mure

Men samtidig viser Venstres interne målinger altså, at Støjbergs kurs trods protesterne er den rigtige.

En Venstre-kilde mener, at Støjbergs chancer for at blive formand efter Lars Løkke er gode, og at ’hele Danmark er blevet mere traditionelt’.

»Man taler om Inger Støjberg i krogene. Det har man gjort et stykke tid. Hele befolkningen er jo røget ned i det højre hjørne. Men Venstre står med en dobbelt udfordring. Vi håber, vi kan blive større ved at tiltrække flere vælgere i det traditionelle område eller vinde vælgere tilbage fra DF.

Men det er ærgerligt samtidig at miste de individorienterede, moderne typer. Man kunne ikke snakke om lukkede grænser i min bekendtskabskreds for fem år siden, men nu er selv de ultraliberale begyndt at bygge mentale mure. Inger Støjberg har i høj grad kørt sit eget løb og ikke knyttet sig til nogen i magtkampene, ud over at hun selvfølgelig har støttet Løkke. Hun mangler nogle politiske varer på hylden, men hvis hun kan løse det problem, tror jeg godt hun kan samle folk omkring sig,« siger Venstre-kilden.

En tredje kilde med godt kendskab til Venstre siger:

»Der er sket meget siden Løkkes nytårstale i 2011. Hele reformdagsordenen er væk. Nu ligger næsten alle partierne og slås inde i det traditionelle felt. Og det er de særdeles opmærksomme på i Venstres ledelse. Sønderjylland får ministerbesøg hele tiden, og det gør man for at tage kampen op med DF i ’det gule område’, hvor DF stornede frem ved valget,« siger kilden.

Den politiske analytiker Rasmus Jønsson, der tidligere var rådgiver for transportminister Magnus Heunicke (S), mener, at interne målinger betyder meget for udviklingen af politik i de store parter:

»For nogle år siden brugte man mere disse målinger til at afprøve politiske budskaber og se, hvordan man bedst kommunikerer sin politik. Men nu bruger man dem i høj grad også til at lave politik efter. Man tester hele tiden sine budskaber med henblik på, hvad vælgerne synes i dag og i morgen om det, man siger og man designer sine budskaber efter det,« siger han.

Hun er dygtig

Rasmus Jønsson mener også, at Inger Støjberg kan være et godt bud på en ny Venstre-formand:

»Kristian Jensen er mere moderne og har mere internationalt udsyn, mens Inger Støjberg taler mere til de traditionelle vælgere, hvor DF også ligger. Der er måske ikke så mange visioner og perspektiv i Inger Støjbergs politik, men hun er dygtig til at ramme det traditionelle segment, og folks hverdag – lige udenfor døren. Hun er god til at opfange følelser i vælgerhavet. Hendes udfordring er dog at hun konkurrerer med Kristian Thulesen Dahl om de samme vælgere,« siger Rasmus Jønsson.

Fakta