Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, har besværliggjort Meld og Feld-efterforskningen ved at tilbageholde bilag og dokumenter.

Det konkluderer en hemmelig rapport fra OLAF, EUs svindelkontor, som DR har fået indsigt til.

»Efterforskningen var meget kompliceret, fordi Meld og Feld ikke gav OLAF og Europa-Parlamentet bilag, der viste, hvad EU-støttekronerne blev brugt på,« skriver OLAFs presseafdeling i en mail til mediet.

Den er rapporten fra OLAF, der er grundlag for bagmandspolitiets igangværende efterforskning af sagen, hvor Morten Messerschmidts mulige misbrug af EU-midler undersøges.

Det var tilbage i august 2016, at politikeren fra Dansk Folkeparti blev meldt til politiet i Meld- og Feld-sagen. Siden har den langstrakte efterforskning været i gang, og rapporten fra OLAF giver nu et indblik i, hvorfor det har taget mere end fire år, inden den endte hos bagmandspolitiet, i oktober 2019:

Morten Messerschmidt har overtrådt 'bestemmelserne om kontrol og revision' i EU-regler, som det eksempelvis lyder i rapporten ifølge DR.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) udtalte torsdag, at efterforskningen ventes afsluttet »i første halvdel af 2021«.

Her skal der så falde svar på, om Meld mod reglerne brugte EU-midler, der var øremærket til EU-relaterede formål, til nationale arrangementer som eksempelvis Dansk Folkepartis sommergruppemøder. I alt fem millioner kroner modtog Meld og Feld i støttekroner.

Ifølge OLAF er der blevet svindlet med 583.000 euro – eller 4,34 millioner danske kroner.

Morten Messerschmidt har ikke ønsket at stille op til interview med DR, men via sin advokat oplyser DF-næstformanden, at OLAF har haft adgang til bilag og dokumenter.

I rapporten fra EUs svindelenhed fremgår det dog ifølge DR, at politikeren, der dengang sad i Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, under en afhøring skulle have fortalt, at han ganske vist var i besiddelse af de afgørende bilag, men at han ikke ville udlevere dem.