Thomas Banke vil senere torsdag meddele, om han går tilbage eller ej.
Thomas Banke vil senere torsdag meddele, om han går tilbage eller ej. Foto: Søren Bidstrup

Byrådet i Fredericia skal nu finde ud af, hvordan man styrer en kommune uden om borgmesteren. Vi kan ikke overlade ledelsen til Thomas Banke, siger viceborgmester Mads Lund.

Fredericia Kommune står i en meget usædvanlig situation, efter borgmester Thomas Banke (V) har fået flertallet imod sig. Det vil sige, at borgmesteren skal gennemføre beslutninger, som han ikke nødvendigvis er enig i, og det giver store udfordringer, konstaterer viceborgmester Mads Lund fra lokallisten Borgergruppen.

- Personligt har jeg erfaringer med at sidde i opposition og med at være en del af ledelsen. Men jeg aner ikke, hvordan det foregår, når borgmesteren har flertallet imod sig. Vi må ud og tale om det med andre kommuner, der har erfaringer på området, siger han.

Ifølge viceborgmesteren er det især forholdet til kommunens embedsfolk, først og fremmest direktionen, der bliver et følsomt emne fremover.

- Der er jo den udfordring, at Thomas Banke er det eneste bindeled til administrationen. Der skal vi have fundet en ny model, for vi vil have det meget svært at overlade det til ham. For det har jo ikke været ledelse, der har haft borgmesterens interesse, og det har vi brug for nu, siger Mads Lund.

Viceborgmesteren er selv tidligere medlem af Venstre, og han vil nu tage en snak med de fire byrådsmedlemmer, der onsdag blev ekskluderet af Venstre på grund af deres modstand mod Thomas Banke.

- Dem har jeg tænkt mig at arbejde tæt sammen med. Den her sag kan jo betyde, at hele byrådet bliver bedre til at arbejde samme. Vi skal også have fundet ud af, hvor dybe grøfterne er i forhold til Dansk Folkeparti og de Konservative (der støtter Thomas Banke, red.). Det kunne jo tænkes, at de vil besinde sig, siger Mads Lund, der ikke for venter, at de fire ekskluderede politiker bliver en del af hans lokalliste.

- Nej, de skal tilbage i Venstre, og det tror jeg også, at de kommer.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.