Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Regeringens forslag om afgifter på brænde rammer ganske mange danskere på overraskende måder

Nu skal hesteejere betale afgifter på strøelse, fordi det potentielt set kan bruges til opvarmning.

Hvert år strøer Morten Andersen 32 ton træsmuld ud i sin i sin hestestald. Selv om han ikke brænder smuldet af, ville han alligevel skulle betale afgifter fra 2014, hvis loven om afgifter på brænde og træpiller bliver vedtaget. Frem mod 2020 vil han komme til at betale 16.640 kroner mere om året i afgifter.

- 16.000 kroner mere om året er mange penge for sådan en lille stald som vores. Det er helt hul i hovedet, at vi skal betale en afgift, som ikke er pålagt strøelse til heste, men noget helt andet, siger han.

Hvis Morten Andersen kan bevise over for Skat, at han bruger træsmuldet til strøelse, kan han få pengene tilbage. Men kun hvis han kan bevise, at han ikke brænder det af.

Vil hente smuld i Tyskland

- Det vil betyde en masse ekstra administrativt arbejde, hvis vi skal til at tage billeder af boksene med strøelse og føre protokol over, hvornår man strøer. Det ville betyde, at jeg skulle ansætte en ekstra mand til det, og det ville ikke kunne betale sig, siger han.

Så vil han hellere bestille træsmuldet i Tyskland.

- Hvis jeg kan spare penge og administrativt arbejde ved at hente strøelsen i Tyskland, har jeg tænkt mig at gøre det fremover, siger han.

Fakta - forsyningssikkerhedsafgift

Et bredt politisk flertal vedtog i marts 2012 – som led i Energiaftalen – at folk, der varmer op i en brændeovn, skal pålægges en såkaldt forsyningssikkerhedsafgift på den brændsel, de køber. Det vil på sigt gøre brænde omkring 33 procent dyrere.

Fra 2014 skal du betale omkring 100 kroner ekstra i afgifter pr. kubikmeter løvtræ til din brændeovn og knap 200 kroner ekstra for et ton træpiller.

Afgiften stiger gradvist frem til 2020, hvor du kommer til at betale 300 kroner mere i afgift pr. kubikmeter løvtræ og 520 kroner pr. ton træpiller.

I dag koster en kubikmeter brænde ca. 900 kroner. Med de nye afgifter vil den i 2020 komme til at koste 1200 kroner.

Andre læser også