Helle Thornings gode kontakter til Tyskland kan redde formandskabet.

Nicolas Sarkozy skælder hende ud. Og Silvio Berlusconi glor på hendes bagdel.

Men der sker også meget andet i EU.

Og bag de lukkede døre har Helle Thorning-Schmidt fået et godt forhold til formanden for den socialdemokratiske gruppe i Europa- Parlamentet, tyske Martin Schultz, der i dag sandsynligvis bliver valgt til ny formand for Parlamentet.

Det kan få stor betydning for, om det danske formandskab ender som en succes, når resultaterne skal gøres op om seks måneder. Efter at Frankrig er blevet nedgraderet fra sin triple-A-rating af kreditvurderingsinstituttet Standard and Poor’s, er Tyskland den afgørende faktor i EU, og en god allieret at have for den danske statsminister.

Positiv over for Thorning

Martin Schultz er en højprofileret politiker, ikke en grå embedsmand. Han har meldt ud, at han ønsker en skarpere profil end forgængeren, den konservative polak Jerzy Buzek. Og han er meget positiv over for Helle Thorning-Schmidt:

- Jeg kan se, at danskerne har valgt en regering, der vil trække Danmark tættere på EU end den tidligere regering. Helle Thorning-Schmidt har vist, at den danske regering arbejder for det europæiske projekt, og det er et aktiv for EU og for Europa, siger Martin Schultz til Berlingske.

Og det er ikke bare høflighedsfraser. Det er ærligt ment, lyder det fra flere eksperter, B.T. har talt med.

God start

- Helle Thorning-Schmidt har fået en god start på det danske formandskab. Jeg hører kun positive meldinger fra mine forskerkolleger i de andre europæiske lande, som fremhæver Danmarks erfaring som formand og regeringens pragmatiske tilgang, siger Rebecca Adler-Nissen, adjunkt ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

Tyskerne glade for Danmark

- Helle Thorning har et godt forhold til den tyske formand for den socialdemokratiske gruppe i Europa-Parlamentet, Martin Schultz. Tyskerne er også meget glade for, at Danmark har droppet planerne om grænsebomme. Men i det hele taget kan tyskerne godt lide Danmark, vi har traditionelt mange fælles interesser i EU. Og så er folk i EU-systemet opmærksomme på, hvem Thornings svigerfar er. (Britiske Labours ’grand old man’, den tidligere formand for partiet Neil Kinnock, red.)

- Hendes fortid som EU-parlamentariker og EU-skolen i Brügge tæller også på den positive side. Så selv om det bliver et svært formandskab i krisens tegn, har Helle Thorning-Schmidt gode chancer for at kommer styrket igennem det, siger Rebecca Adler-Nissen.

- Helle Thorning-Schmidt har et godt netværk i EU, og hun har gode chancer for at få afviklet EU-formandskabet på en fornuftig måde. Men det er ikke sikkert, det giver hende succes i meningsmålingerne. Det er et tveægget sværd. For mange danskere er skeptiske over for EU, og så kan Thornings succes i Bruxelles og Strasbourg nærmest trække lidt ned, fordi hun kommer til at fremstå elitær, siger ekstern lektor ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen.

Det går rigtig godt

Professor ved Københavns Universitet Peter Nedergaard er enig:

- Det går meget godt for Helle Thorning-Schmidt på den udenrigspolitiske scene. Men det er ikke den slags, folk sætter deres kryds efter - og slet ikke EU, siger han.