Forhandlingerne om et syvårigt EU-budget er brudt sammen fredag aften, og der kommer ikke til at ligge et færdigt budget i denne omgang. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fortæller på et pressemøde i Bruxelles, at det var udgifterne, der splittede medlemslandene.

- Vi har diskuteret udgiftssiden temmelig meget i dag, og det er, som vi egentlig havde forventet. Der er flere lande, der synes, udgiftssiden er for høj, og at den skal længere ned. Man har undgået at tale om konkrete tal, men mange har sagt, at udgiftsniveauet skal ned, og det har vi også sagt, siger hun.

Statsministeren tog til forhandlingerne i den belgiske hovedstad Bruxelles med et krav om en dansk EU-rabat på en milliard kroner årligt, men hun må nu rejse hjem uden.

- Det står klart, at når vi ikke fik nogen aftale, så fik vi heller ikke nogen dansk rabat. Vi har stadig vores krav, og det må vi så tage på et senere tidspunkt, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun fortæller samtidig, at budgettet først skal forhandles igen efter nytår, selvom stats- og regeringscheferne fra de 27 EU-lande skal mødes allerede i december - dog med en anden dagsorden. Her skal medlemslandene blandt andet diskutere mulighederne for et fælles banktilsyn og muligvis tage de første spæde skridt mod en fælles bankunion. Og den debat skal endelig ikke blandes sammen med forhandlingerne om det langsigtede budget, fastslår Thorning.

- Vi kommer ikke tilbage til flerårsbudgettet i december. Det kommer vi først til at tage hul på i det nye år. Der er stadig store forskelle, og det må man erkende, men der er også mange, der kan se, at det måske kan lade sig gøre på et tidspunkt, siger hun og udtrykker samtidig, at hun håber på et godt møde i december, selvom det også kan blive »dramatisk og indeholde store diskussioner«.

Selvom Thorning flere gange understreger, at det var det rigtige at gøre, og at hun er enig i EU-præsident Herman Van Rompuys strategi, er den danske statsminister ked af sammenbruddet. Hun »havde mange gode timer i sig« stadigvæk, så hun er ikke helt tilfreds med at blive sendt hjem før tid uden sin rabat.

- Jeg var utrolig frisk på at gå videre, så det er jeg ret ærgerlig over. Men Van Rompuy har taget bestik af situationen, siger hun.

På spørgsmålet om, hvad Danmarks strategi i forhold til EU-budgettet fremadrettet vil være, svarer Thorning, at hun kommer til at foretage sig det, som hun har gjort hele tiden.

- Vi (europaminister Nicolai Wammen (S) og Helle Thorning Schmidt, red.) fortæller om den danske holdning, at vi stadig gerne vil være solidariske med resten af Europa, og det har intet med vores rabat at gøre. Rabatkravet handler ikke om, at vi ikke vil være solidariske, det handler om, at vi ikke vil betale for andre rige landes rabatter, siger hun.

Forhandlingerne om EU-budgettet for de næste syv år forventes angiveligt genoptaget ved et topmøde i begyndelsen af februar.