Ca. 60 særlige rådgivere skal udforme politik for Thornings ministre

Synes du, der er rigeligt med spindoktorer, pressechefer og særlige rådgivere i VK-regeringen?

Og troede du, der ville blive ryddet op i det, hvis Helle Thorning og Villy Søvndal vinder næste valg?

Så kan du godt tro om igen.

Der kommer meget mere spin og designpolitik. Hele 60 særlige rådgivere skal hjælpe Helle Thornings ministre med at udforme nye politiske idéer hele tiden, bekræfter S-kilder.


I Thornings kommandocentral erkender man nu blankt, at man var 'glade amatører' ved sidste valg i 2007. Men nu er man utroligt godt forberedt, alt er klar til både valgkampen og magtovertagelsen, og har været det længe, forlyder det.

Og det kommer ikke til at gå stille af. Blandt andet kan man imødese en blodig magtkamp mellem embedsmændene i ministerierne og en ny hær af ca. 60 særlige rådgivere, som vil rykke med Helle Thorning og Villy Søvndal ind i ministerierne.

Hver minister skal udstyres med tre særlige rådgivere. Og der kan i øvrigt godt komme flere ministerier end de nuværende 19 - bl.a., et samordningsministerium. Derfor kan man regne sig frem til, at 60 rådgivere, der alle skal have en løn, der minder om ministrenes, ikke er urealistisk.

De særlige rådgivere skal ikke være spindoktorer i normal forstand, men snarere politiske embedsmænd, der skal hjælpe politikerne med at udvikle nye politiske idéer hele tiden. Det skal forhindre at de nye - og uerfarne - ministre drukner i arbejde, og bliver usynlige, samt at embedsmændene i ministerierne, der har arbejdet ti år under Fogh og Løkke, reelt træffer mange politiske beslutninger.

Men til gengæld kan det ikke undgå at skabe hårde magtkampe mellem top-embedsmændene, som er vant til at have stor magt og meget at sige i ministerierne, og Thornings nye folk.

Der er dog ikke tale om en dødsliste over embedsmænd, som det har været fremme i ugens løb. Men det kommer ikke til at gå stille af, og nogle embedsmænd vil måske selv fortrække, når de opdager at vigtige opgaver overtages af andre.

Dermed vil Danmark være mere på vej mod forhold som i USA og England, hvor politiske embedsmænd følger med regeringerne og går af sammen med dem. Helle Thorning er som bekendt tæt på Labour i England, også familiemæssigt. Og hun er ifølge Berlingske især inspireret af den måde, Tony Blair indrettede sig på, da han residerede i Downing Street.

Han omgav sig med meget magtfulde toprådgivere og flere strategienheder, som skulle sikre konstant politikudvikling og holde øje med, at de forskellige ministerier leverede varen.

Men Thorning & Co. går stille med dørene. Det er ikke nogen god idé at prale med, hvor klar de er. Det kan give bagslag ved valget.