Statsminister Helle Thorning-Schmidt opvækst i Ishøj på den københavnske vestegn i høj har i høj grad formet hende som politiker. Det lagde hun ikke skjul på, da hun i aftes var gæst i DR2-journalisten Nynne Bjerre Christensens programserie ’Det politiske menneske’.

»Jeg er meget præget af, at jeg kommer fra Ishøj og har lyttet meget til hvad de der vestegnsborgmestre sagde i 1980erne og 90erne. Jeg havde altid en fornemmelse af, at de folk, der mente borgmestrene tog fejl, ofte levede ofte meget langt fra Ishøj og ikke havde en indsigt i, hvordan tingene var på Vestegnen. Det har jeg taget med mig fra dengang,« forklarede den socialdemokratiske partiformand i programmet.

Kvinder1

Helle Thorning-Schmidt nævnte som konkret eksempel også, at hun i sin ungdom kunne høste fnys fra en forbipasserende indvandrer i Ishøj, hvis hun lå ’med meget lidt tøj på’ og solede sig på græsset foran sin boligblok.

»Sådan var der masser af begivenheder i min barndom i Ishøj, som selvfølgelig også har præget mig i dag. Det skulle de jo ikke bestemme,« understregede hun.

Selv om hun var glad for sin barndom i Ishøj, var Helle Thorning-Schmidt ikke blind for, at det i nogle menneskers øjne var ’et tabersted’, som man af og til skulle tage tilløb til at fortælle andre, at man kom fra.

»Jeg håber ikke, det er sådan i dag, men sådan var det dengang. Vi vidste jo også godt, at alle de vigtige boede ikke i Ishøj. Der boede ingen departementschefer, kammeradvokater eller højesteretsdommere. Det var meget almindelige mennesker og er det stadig, og det gav os en bevidsthed om, hvem vi var og hvor vi kom fra.«

Helle Thorning-Schmidt mener også, at hun blev hærdet af forældrenes skilsmisse, da hun var 11 år:

»Det betød rigtig meget. Det var en kæmpe sorg, men det har lært mig, at selv om man tuder over noget, så heler sårene igen.

Også i politik lærer man på den hårde måde, at selv om noget er rigtig svært og man bliver kritiseret alle steder fra, så kommer der en ny dag i morgen og så er vi oppe på hesten igen,« forklarer hun i DR2-udsendelsen.