Helle Thorning
Helle Thorning Foto: Dennis Lehmann

Her er spørgsmålene hun skal svare på

Sagen om Henrik Sass Larsens sikkerhedsgodkendelse vil bare ikke dø hen for statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Bt.dk kan i dag offentliggøre de 19 spørgsmål som statsministeren bliver stillet onsdag ved den første spørgerunde efter folketingets åbning.

Næsten halvdelen - otte helt præcist - drejer sig om, hvorfor Helle Thorning-Schmidt for et år siden sagde, at Henrik Sass Larsen ikke kunne sikkerhedsgodkendes som minister efter Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde udført sikkerhedsvurdering af ham.

De  nye spørgsmål om sagen kommer, fordi Thorning-Schmidt på et samråd om sagen mandag den 24. september vendte på en tallerken og pludselig slog fast, at ministre slet ikke skal sikkerhedsgodkendes.

- Der har været mange misforståelser i denne her sag. En af dem er, at en minister skal sikkerhedsgodkendes. Det skal en minister ikke, sagde statsministeren og tilføjede:

- Det står i grundloven, at det alene er statsministeren, der bestemmer, hvem der skal være minister. Det behøver man ikke at sige til nogen.

Onsdag vil Dansk Folkepartis nye gruppeformand Peter Skaarup vide, hvornår Helle Thorning-Schmidt er blevet klar over, at man ikke skal sikkerhedsgodkendes for at blive ministrer?

Venstres retsordfører Karsten Lauritzen stiller lignende spørgmål:

- Vil statsministeren oplyse, hvorfor hun ikke før nu har fundet anledning til at klargøre over for Folketinget, at en manglende sikkerhedsgodkendelse ikke var grund til, at hr. Henrik Sass-Larsen ikke blev minister?

Ligeledes skal statsministeren endnu en gang redegøre for selve forløbet den 28.september 2011, hvor Sass midt under forhandlingerne om regeringsdannelse med SF og de radikale på hotellet Crown Plaza på Amager fik besked om, at PET i deres sikkerhedstjek havde observationer af ham sammen med en lokal Bandidos-rocker fra Køge.

Venstres Martin Geertsen vil gerne vide, hvorfor det var departementcheferne i henholdsvis justitsministeriet og statsministeriet, der overbragte Sass nyheden om sikkerhedsvurderingen.

- Er det efter statsministerens opfattelse i overensstemmelse med sædvanlig procedure for sikkerhedstjek af potentielle ministre, at den kongelige undersøger anmoder embedsmænd om at overbringe resultatet af sikkerhedstjekket til den person, som PET har sikkerhedstjekket?, lyder spørgsmålet.

Sass-stormen raser med andre ord videre på onsdag med statsministeren midt i orkanens øje.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.