S og SF bliver presset fra højre og venstre af Radikale og Enhedslisten

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det bliver sværere og sværere for Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal at tilrettelægge deres politik i en ny S-SF-regering. For halvandet år siden var de to partier S og SF store og stærke i meningsmålingerne, mens Radikale og Enhedslisten var små og svage. Henrik Sass Larsen og resten af S-ledelsen regnede dem bare automatisk med i et rødt flertal, hvor S og SF bestemmer.
KAN HELE RØD BLOK SAMARBEJDE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Men nu ser det helt anderledes ud. Både Radikale og Enhedslisten tordner frem i meningsmålingerne. Begge partierne har fordoblet deres tilslutning siden januar 2010. Dengang stod Enhedslisten til fire mandater og Radikale til syv. Nu står Enhedslisten til ni mandater og Radikale til 14. Til gengæld er SF styrtdykket fra 33 mandater i januar 2010 til 23 nu. Socialdemokraterne lå højest i januar i år, hvor de stod til 54 mandater, nu er de nede på 49 i Søren Risbjerg Thomsens gennemsnit af alle målinger på altinget.dk.

Bukserne holdt ikke

Det betyder, at Radikale og Enhedslisten kan presse S og SF meget mere fra både højre og venstre. - SFs store nedtur i meningsmålingerne startede i november samtidig med diskussionen om pointsystemet. Det var dråben for venstrefløjen blandt SFs vælgere, som skred over til Enhedslisten. Man havde jo gået og spekuleret på, hvor meget højredrejning bukserne kunne holde til. Og det var altså dertil, siger lektor Rune Stubager fra Aarhus Universitet, som forsker i vælgeradfærd. - De Radikale har især fået vind i sejlene ved aftalen med regeringen i foråret. Det har tiltrukket vælgere fra Venstre og Konservative, som er glade for at se, at de Radikale kan samarbejde med de borgerlige om økonomien, og dermed er begyndt at ligne et midterparti igen. Det er svært at sige, om de Radikale kommer i regering. Det kommer jo an på, om S-SF vil bevæge sig væk fra ’Henrik Sass-doktrinen’ om, at Radikale ikke skal have indflydelse på udlændinge og skat. Men fremgangen til Radikale og Enhedslisten er en stor udfordring for S-SF. Helle og Villy får det ikke så nemt, som de har troet. Det var dumt af S at tro, at de kunne behandle Radikale ligesom Enhedslisten og at de ikke have nogen steder at gå hen. Det havde de, siger Rune Stubager.

Tror du, at Helle og Villy kan få hele rød blok til at samarbejde, hvis de vinder valget?

Eller er der alt for langt imellem Enhedslisten og De Radikale?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. i morgen.