"Bryd blokpolitikken" var kodeordet for mange i denne valgkamp, men midten endte med at blive svækket, siger B.T.'s politiske kommentator, Helle Ib.

- Bortset måske fra Dansk Folkeparti var det et krav fra de fleste politikere, at blokpolitikken i dansk politik skulle brydes. Og så endte det hele med, at midten blev svækket. De Radikale og Ny Alliance fik tilsammen færre mandater, end de Radikale havde efter sidste valg. De fik endda færre, end de Radikale havde i meningsmålingerne, inden Ny Alliance blev dannet, siger Helle Ib til bt.dk.

- Læren af valget var, at folk måske er en lille smulle trætte af Anders Fogh Rasmussen. Det antydes af Venstres tilbagegang. Men folk var ikke så trætte af VKO, at de var parate til at skifte ham ud. Vælgerne valgte det rimeligt sikre, da det gjaldt.

Om det ny parti, Ny Alliance, siger Helle Ib:

- Det vil ærgre dem, at de manglede et mandat til at bryde VKO-flertallet. De har stadig en chance for at få indflydelse på regeringsgrundlaget, fordi Anders Fogh Rasmussen (V) jo sagde, at han ville indbyde dem til forhandlinger. Men de kan ikke bosse det igennem. Resultatet var skuffende for Ny Alliance, og det blev skuffende, fordi de førte en dårlig valgkamp. Partiet har i mine øjne et større potentiale end fem mandater.

Den helt store vinder blev SF.

- Villy Søvndal har klaret sig godt. Ligesom i 2005 var der en, der ragede op i oppositionen. Dengang var det Marianne Jelved (R). Denne gang har i det udpræget grad været Villy Søvndal, siger Helle Ib.

Enhedslisten var meget tæt på at ryge helt ud af Folketinget efter 13 år på tinge.

- Efter al balladen med Asmaa Abdol-Hamid lykkedes det for Line Barfod og Johanne Schmidt-Nielsen at redde partiet. De to har vist sig som skarpe debattører, siger Helle Ib.

Socialdemokraterne fik det ringeste resultat i mange, mange år, men alligevel var der ikke katastrofestemning i det tidligere regeringsparti.

- For det første gik de ikke så meget tilbage som Venstre. For det andet er der almindelig enighed om, at Helle Thorning-Schmidt har gjort det godt. Partiet er lidt klemt, men Helle Thorning-Schmidt vil uanset nederlaget fortsætte uanfægtet som leder. Hun har vist sig som en dygtig campaigner, mener Helle Ib.