Hvis en kinesisk ambassademedarbejder har fjernet valgplakater med Kina-kritiske budskaber foran ambassaden i Hellerup, så er det »fuldstændig uhørt« og et »angreb på dansk demokrati«.

Så direkte lyder det nu fra udenrigsordførerne fra flere partier til B.T.

»Kina har absolut ingen ret til på dansk jord at fjerne plakater, fordi de indeholde budskaber, de ikke bryder sig om,« siger Venstres Michael Aastrup.

»Hvis det virkelig hænger sådan sammen, så er det et uhørt angreb på dansk demokrati.«

På plakaterne, der er produceret af den radikale regionsrådskandidat Thomas Rohden, er der et tibetansk flag suppleret af teksten 'Stop samarbejdet med Kina'.

De blev i første omgang hængt op af Rohden selv, men blev i nattens mulm og mørke fjernet. Det har den radikale politiker efterfølgende politianmeldt.

Hans plakater blev dog hængt op i træerne ved den kinesiske ambassade igen tirsdag morgen – denne gang af en journalist fra radiomediet Den Uafhængige.

Efter kort tid kunne mediets journalist dokumentere, at en ambassademedarbejder rev plakaterne ned igen.

Her kan du se regionalvalgskandidat Thomas Rohden (RV) og de valgplakater, han har haft hængende foran ambassaden i Hellerup. Foto: Privat
Her kan du se regionalvalgskandidat Thomas Rohden (RV) og de valgplakater, han har haft hængende foran ambassaden i Hellerup. Foto: Privat
Vis mere

Dansk Folkepartis udenrigsordfører kalder den manøvre for »fuldstændig uhørt« og kræver Udenrigsministeriet på banen.

»Det hører absolut ingen steder hjemme, hvis det er sket. Ministeriet skal hurtigst muligt have en forklaring fra ambassaden. Det kan ikke tillades,« lyder det kontante budskab fra Søren Espersen til B.T.

Michael Aastrup vil gå skridtet længere og kræver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på banen.

»Jeg forventer, at udenrigsministeren straks tager fat i den kinesiske ambassadør og får en ufattelig god forklaring på, hvad der er op og ned. Hvis det virkelig er foregået, som det forlyder, så skal det have konsekvenser. Det er der ingen tvivl om,« siger han.

SF's udenrigsordfører, Karsten Hønge, lægger heller ikke fingrene imellem.

»Jamen hvad fanden bilder de sig ind? De skal holde fingrene fra vores demokrati. Selvom de ikke har så stor forståelse for den slags derhjemme, så skal de bare rette ind, når de er gæster i vores land,« lyder hans budskab til kineserne.

SF'eren mener dog, at tingene skal komme i den rigtige rækkefølge.

»Nu må kommune og politi finde ud af, om der er foregået hærværk. Hvis det er tilfældet, så skal Kofod naturligvis tage fat i ambassadøren,« siger Karsten Hønge til B.T.

Den kinesiske ambassadør, Feng Tie, havde ingen kommentarer, da Den Uafhængige konfronterede ham tirsdag morgen ved ambassaden. B.T. har ligeledes bedt ambassaden om en kommentar, men uden held.

Til Ritzau udtaler ambassaden dog, at man ser plakaterne som en »bevidst provokation«.

»Vi blander os aldrig i andre landes valg, men vi er dog klart imod ethvert forsøg på at blande sig i Kinas interne anliggender og undergrave dets suverænitet og territoriale integritet under påskud af valgkamp eller den såkaldte »ytringsfrihed"«, skriver ambassaden.

Udenrigsminister Jeppe Kofod kalder sagen for 'stærkt problematisk', hvis lovligt opsatte valgplakater er blevet fjernet.

»Vi skal og vil stå fast på vores værdier og principper. Herunder at vi lever i et retssamfund. Jeg vil derfor afvente at træffe en beslutning om eventuel videre håndtering, til politiet måtte komme med en konklusion,« siger han i en skriftlig kommentar til B.T.

Udenrigsministeren vil dog ikke kommentere på, hvorvidt han efter hændelsen har taget kontakt til eller været i dialog med ambassaden.