Hvis man arbejder for Thomas Mortensens flyttefirma, får man en bonus på 1.000 kr., hvis man er mødt til tiden hele måneden. Hvis man også har ryddet op efter sig, og har orden i sagerne, får man endnu en bonus på 1.000 kr. Alligevel har manden svært ved at skaffe arbejdskraft.

- Jeg har ti ansatte. Jeg kunne sagtens bruge tyve. Fire kunne få direkte ansættelse i morgen. For nylig har jeg ansat en svensker, siger Thomas Mortensen.

Rimelig løn

Han synes det er mærkeligt, at være vidne til diskussionen om, at arbejdsløsheden er tidens største problem - især når han selv har masser af ordrer, men lastbiler, der holder stille, fordi han mangler mandskab.

- Det er belastende at have en masse flyttebiler og ikke have fuld bemanding til dem. Vi kunne sagtens have aften- og weekendarbejde på bilerne. Det er selvfølgelig fysisk hårdt arbejde og man skal også være klar til at arbejde på skæve tidspunkter. Men til gengæld behøver man jo ingen uddannelse, og lønnen er rimelig: 150 kr. i timen plus bonus’er og tillæg. Men nogle vil nok hellere sidde derhjemme på kontanthjælp, fordi de ikke synes, de får nok ud af at arbejde, siger han.

Selv har han været selvstændig, siden han var 21, og for nogle år siden etablerede han Flyttefirma Sjælland med hovedkvarter i Hedehusene ved Roskilde. Her prøver han at være moderne med iPad-fakturering, regning på e-mail og Dankort-terminaler i flyttebilerne. ‘Betal med Dankort - ingen sorte penge’, hedder det på firmaets hjemmeside.

- Men det er altså ikke nemt at skaffe arbejdskraft. Der er en sløv moral blandt mange unge mænd. Der er en usund krævementalitet i samfundet. Jeg er også utilfreds med, at det koster 5.000 kr. at slå en stilling op på Jobindex - plus 10.000 hvis man faktisk ansætter en person. Det er alt for dyrt.

- Den eneste vej frem er at sætte skatten ned, så der bliver større forskel på at være i job og gå ledig, siger Thomas Mortensen