Danmarks forsvarsminister afviser, at Danmark overtræder torturkonventionen ved ikke at suspendere fangeudleveringer til de afghanske myndigheder. Enhedslisten er dybt forarget.

Danmark overtræder ikke den internationale torturkonvention, når man ikke har suspenderet udleveringer af fanger i Afghanistan til de lokale myndigheder.

Det fastslår forsvarsminister Nick Hækkerup (S), som tirsdag på et åbent samråd skulle forklare, hvorfor han ikke har gjort som Storbritannien, der efter en retssag anlagt af en tidligere afghansk fange stoppede fangeudleveringer til myndighederne i Afghanistanpå grund af »risiko for alvorlig mishandling«.

Det er især to forhold, der forarger kritikere som Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen. Siden den britiske retssag begyndte har danske soldater udleveret en afghaner til fængselsmyndighederne i Afghanistan, og efter dommen har Hækkerup blot indført en »de facto-suspendering af udleveringerne«, som han selv kalder det.

Helt konkret skal hver eneste udlevering godkendes personligt af forsvarschefen, og først når den danske regering er bekendt med de oplysninger, som ligger bag den britiske dom, vil Hækkerup tage endelig stilling og eventuelt gøre som briterne.

I sagen om den afghanske mand, som Danmark har udleveret til et fængsel i Lashkar Gar, lyder det fra Hækkerup:

- Dels var der taget en lang række skridt, som skulle sikre, at der ikke længere kunne forekomme uværdig behandling, blandt andet ved udskiftning af personel og opsætning af overvågningskameraer. Og dels fører vi løbende og uanmeldt kontrol med de fanger, som vi udleverer. Vi kommer til faciliteten (fængslet, red.) for at se, om fangerne har været udsat for tortur, siger forsvarsministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Amnesty International og Afghanistans største menneskeretsorganisation AIHRC overtræder Danmark sine konventionsforpligtelser ved at udlevere fanger til det torturanklagede fængsel i Lashkar Gar. Men det afviser Hækkerup.

- Beslutningen er fuldstændig forenelig med torturkonventionen. Hver eneste gang vi overleverer en fange, laver vi en helt konkret vurdering af, om vedkommende er i risiko for at blive udsat for tortur. Og det er det, torturkonventionen kræver af os. Oven i det, selv når vi har overleveret vedkommende, så tjekker vi op på, at vedkommende ikke bliver udsat for tortur eller umenneskelig behandling, tilføjer forsvarsministeren.

Hækkerup lovede sidste år, at Danmark ville suspendere fangeudleveringer, »hvis der fremkommer bekræftede oplysninger om tortur i det fængsel, de danske styrker udleverer til«.

Nikolaj Villumsen (EL), der havde kaldt forsvarsudvalget i samråd om sagen, understreger, at det er »dybt uforståeligt, at ministeren er mere lempelig i forhold til hensynet til at overholde internationale konventioner end briterne«.

- Vi har en situation, hvor Danmarks nære allierede, Storbritannien, som vi har fælles kommando med i Afghanistan, ikke vurderer, at forholdene er i orden. Vi bør selvfølgelig følge deres eksempel og suspendere udleveringen af fanger, siger Nikolaj Villumsen, der har indkaldt til et nyt samråd i forsvarsudvalget.

Her vil han kræve en forklaring på, hvad regeringen har tænkt sig at gøre for at sikre, at de fanger i Lashkar Gar-fængslet, som Danmark har overleveret, ikke lider overlast.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.