Selv om Lars Løkke blev statsminister, er fraktionerne og magtkampene i Venstre ikke stilnet af. Tværtimod er de optrappet, efter at Carl Holst i sidste uge trak sig som forsvarsminister og Lars Løkke i stedet udnævnte Peter Christensen, der ellers ikke havde fået stemmer nok ved valget til at blive valgt.

Faktisk er der ud over Kristian Jensen-fløjen, der støttede Jensen ved formandsopgøret sidste år, nu to forskellige grupper, der begge er på Løkke-holdet, men som internt slås om, hvem der er Løkkes ’rigtige venner’.

Hovedpersonerne i de to grupper er erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og forsvarsminister Peter Christensen. BT kan stykke billedet sammen efter en række samtaler med Venstre-kilder både i og uden for folketingsgruppen. Kilderne har talt med BT med krav om anonymitet for at undgå repressalier.

Lund Poulsen og Peter Christensen bryder sig ikke synderligt om hinanden, men de har begge fungeret som Løkkes højre hånd og er begge dygtige til det taktiske politiske spil. At Peter Christensen ikke blev valgt, var en karrieremæssig fordel for Troels Lund, som siden formandsopgøret sidste år er kommet tættere på Løkke og nu fungerer som hans fortrolige højre hånd, og en mand der kan styre tingene i maskinrummet - næsten præcis den rolle, Peter Christensen havde før formandsopgøret.

Lars Løkke Rasmussens støtter er nu også opdelt i fraktioner, der bekriger hinanden.
Lars Løkke Rasmussens støtter er nu også opdelt i fraktioner, der bekriger hinanden. Foto: Grafik: Grønbech
Vis mere

Ingen varme følelser

»Der er ingen varme følelser mellem Troels og Peter. Og det er en udfordring for Troels’ magtposition, at Peter pludselig vender tilbage til regeringen. Desuden er det også bøvlet for Troels at sidde med ansvaret for udflytningen af statslige arbejdspladser til provinsen, som er temmelig upopulært. Mens Peter Christensen skal ud at købe nye kampfly,« siger en velorienteret Venstre-kilde.

BTs politiske kommentator Søs Marie Serup siger:

»Løkkes hold er nu delt i to fraktioner. Der er dem, der hjalp ham op til 3. juni, Troels Lund, Søren Gade og Lars Chr. Lilleholt. Og så er der de gamle venner, Peter Christensen og Søren Pind. Men de to grupper har det ikke særlig godt med hinanden.«

Folkene, der virkelig hjalp Løkke under formandsopgøret, var Troels Lund Poulsen, energiminister Lars Chr. Lilleholt og gruppeformand Søren Gade, som udgør den ene Løkke-fraktion.

Løkkes ’gamle venner’

Peter Christensen er derimod rigtig gode venner med Søren Pind. De skrev teser sammen tilbage i 2003, var efterfølgende sat i skammekrogen sammen af Anders Fogh, og hyggede sig med våde varer og waterspinning i badeklubben sammen med Lars Løkke.

De udgør Løkkes ’gamle venner’. Med til historien hører, at Løkkes nye venner ifølge Venstre-kilder ikke syntes, at Løkkes ’gamle venner’ knoklede helt så hårdt for chefen, som de kunne have gjort sidste sommer. Peter Christensen er også rigtig gode venner med sin forgænger Carl Holst. De er begge vokset op i Rødding i Sønderjylland, det var Carl Holst der inspirerede Peter Christensen til at gå ind i politik. Lige nu er Carl Holst noget lammet efter sin afgang som minister, men normalt er han også en dygtig spilfordeler på de interne linjer.

Den markante integrationsminister Inger Støjberg er også tæt på Løkke, og på mange måder hans vigtigste minister, som tager de voldsomme slagsmål om udlændingepolitikken. Hun er dybt loyal over for Løkke, men holder sig ude af de omtalte grupperinger.

Splittes af magtkampe

Og hvad er Lars Løkkes interesse i, at hans egen fløj splittes af magtkampe? Igen ifølge kilderne er det en del af Løkkes måde at arbejde på. At alle er lidt nervøse for, hvad andre kan finde på, er med til at holde ham ved magten.

»Det er lige før, der er kaffeklub- tilstande i Venstre ligesom hos Socialdemokraterne. Det er dog ikke organiserede kaffeklubber som hos S, men i realiteten er det sådan,« siger Søs Marie Serup.

Venstre har ellers generelt været fri for fløjkrige og kaffeklubber, som især har præget Socialdemokraterne. Der har været personstridigheder, som f.eks. opgøret i Søndre Storkreds i 2005, hvor daværende borgmester Søren Pind blev uvenner med den daværende politiske ordfører Jens Rohde. Men egentlige fløje havde man ikke, før Lars Løkke blev formand. Under ham er de imidlertid opstået.

Først opstod der i 2011 en slags ældreklub, kaldet Klub 21, omkring Hans Chr. Schmidt. Da tøjsagen var tæt på at vælte Lars Løkke i 2014 opstod Kristian Jensen-fløjen, der foretrak Kristian Jensen som formand. Lars Løkke overlevede som bekendt ved at lave en aftale med Kristian Jensen i kælderen under Odense Congress Center. Men nu er Løkkes egne støtter internt i regeringen altså også delt i fraktioner.