Iført fodlænke er Henrik Qvortrup gået i gang med en bog om Lars Løkke. Han har tidligere beskrevet at interviewe Løkke som det værste, han har oplevet som journalist.

En ny bog er under planlægning om statsminister Lars Løkke Rasmussen og Venstre-regeringerne siden valget i 2015.

Forfatteren, der netop har skrevet kontrakt med forlaget Peoples Press om bogen, er ingen hvem-som-helst. Det er den forhenværede TV2-redaktør Henrik Qvortrup, der tidligere har skrevet en lignende bog om Helle Thorning-Schmidts regering, »Tre år, ni måneder, tre dage«. Den bog leverede en del afsløringer af bl.a. Mogens Lykketofts illoyalitet og hvordan Thorning-kritikere holdt hemmelige møder hos Mette Frederiksen i Beskæftigelsesministeriet.

Lars Løkke og Henrik Qvortrups forhold til hinanden er langt fra godt. Tilbage i 2009-10, måtte Løkkes rådgivere f.eks. sørge for, at han ikke så Qvortrup på TV2 News inden han skulle afholde sit ugentlige pressemøde, for ellers blev han alt for hidsig. Og Lars Løkke er i det hele taget ikke begejstret for bøger, han selv optræder i. Da to BT-journalister skrev en biografi om ham i 2014, overvejede han at nedlæge fogedforbud, ligesom journalisterne blev mødt med tre trusler om sagsanlæg.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Henrik Qvortrup selv mener dog ikke, Lars Løkke behøver at ligge vågen om natten af frygt for bogen, der ligesom den tidligere vil basere sig udelukkende på anonyme kilder.

»Det er ikke en bog om mennesket Lars Løkke, men om de regeringer, han har været leder af, og hvad der er foregået bag de lukkede døre. Men den kommer selvfølgelig også i væsentligt omfang til at handle om ham, da han jo er leder af foretagendet,« siger Henrik Qvortrup, der har god tid til bogskriveriet de kommende tre måneder, hvor han afsoner sin dom i Se og Hør-sagen med fodlænke i hjemmet på Frederiksberg.

»Jeg arbejder professionelt jourmalistisk med kilderne. Når jeg har gjort det, så ryster jeg posen og fortæller historien, og der er ikke en eneste, der bliver citeret. Ikke om de så stamper i gulvet. Jeg ved godt, der er en diskussion om anonyme kilder. Men hvis folk skal citeres, får man et skønmaleri, hvor imod folk taler mere sandt, når de kan være anonyme. Selvfølgelig skal man også udvise kildekritik,« siger han.

Men vil man studere forholdet mellem Løkke og Qvortrup nærmere, kan man f.eks. læse om det i Henrik Qvortrups egen selvbiografi »Q« fra 2014, hvor han skriver:

»At interviewe Lars Løkke Rasmussen er i særklasse ubehageligt. Uden konkurrence det værste, jeg har prøvet som journalist. Man skulle stå tidligt op for at interviewe Anders Fogh, men det skyldtes en naturlig autoritet hos Fogh og ikke bissede, aggressive metoder.«

Og i et interview har han sagt om et pressemøde på Statens Museum for Kunst, hvor Lars Løkke var presset op i et hjørne:

»Jeg tænkte, at lige om lidt tager den lille svedende mand et hop og nikker mig en skalle, men så kom en kollega ind og stillede et ufarligt spørgsmål, der fik Løkke af krogen.«

Hvis Lars Løkke i forvejen har et dårligt forhold til dig og kan se frem til den bog fyldt med 100 anonyme kilder, så er det måske ikke mærkeligt, hvis han er lidt bekymret?

»Jeg har tænkt mig at skrive en fair, ordentlig og professionel bog. Og hvis han bliver sur, er det ikke første gang, jeg har gjort ham sur. Jeg har aldrig anglet efter, at folk skal elske mig, men jeg prøver at være fair. Jeg har ikke nogen problemer med Lars Løkke. Det kan være, han har problemer med, at man går til stålet. Men mit formål er ikke at genere Lars Løkke, men at beskrive regeringerne siden 2015,« siger Qvortrup.

En Venstre-kilde med godt kendskab til Løkkes reaktionsmønster vurderer, at hans første reaktion vil være at sende folk i byen for at lukke munden på kilderne. Men det vil ikke lykkes og snakkelysten hos Venstre-folkene vurderes at være større nu end i 2014. Grunden er, at ingen regner med, at Løkke har en fremtid efter næste valg, og at man derfor lige så godt kan sige sin mening. Og Løkkes venner er faldet fra i stor stil, især efter at hans støtter i formandsopgøret blev degraderet da VLAK-regeingen blev dannet. Nogle mener, at Løkke mistede sin sidste støtte, da politiskolen blev placeret i Vejle. Det var borgmesteren i Herning.